Werkende moeders helemaal niet zo slecht voor een kind

Moeders die binnen een jaar na de geboorte weer aan de slag gaan, zetten het welzijn van hun kind daarmee niet op het spel. Er kleven weliswaar nadelen aan, zo menen Amerikaanse onderzoekers, maar die worden gecompenseerd door de voordelen. Nou, die kunnen wij dan dus mooi in onze zak steken. We schaden ons kind niet en dat is mooi, want in veel gevallen is een werkende moeder (helaas) een noodzakelijk kwaad. Het heeft dus geen nut je (te) schuldig te voelen!Eerdere onderzoeken wezen juist in tegenovergestelde richting, maar de wetenschappers van de Columbia University in Amerika menen dat dat komt omdat destijds maar een beperkt aantal factoren meegewogen is.
In het nieuwe onderzoek is bijvoorbeeld evengoed gekeken naar de fysieke gezondheid van het kind, maar ook naar factoren als inkomen, familierelaties en de meningen van leerkrachten en ouders over het gedrag van het kind. Bovendien werden de in totaal 1000 deelnemertjes getest op vocabulaire, leesvaardigheid en denkniveau. Onderzoekers monitorden de kinderen, afkomstig uit tien verschillende delen van de VS, tot ze de leeftijd van 7 bereikt hadden.
De wetenschappers stelden vervolgens vast dat werkende moeders een betere mentale gezondheid hadden, er gezondere familierelaties op nahielden en meer te besteden hadden: allemaal elementen die in het voordeel van het kind werken. Ook gingen deze kinderen gemiddeld genomen naar een beter kinderdagverblijf, omdat gezinnen met een werkende moeder zich goede zorg makkelijker kunnen veroorloven.
Nadelen van een moeder met een baan buitenshuis, is dat er in de regel minder tijd overblijft om één op één met de telg te besteden. Door de voordelen slaat de (cognitieve en sociale) balans echter niet negatief, maar neutraal uit. Het allerbeste voor een pasgeborene is echter wanneer een moeder parttime (minder dan 30 uur) werkt.

Bron: nu.nl

Lees ook:Kindjes van werkende mama’s sneller ziek
Lees ook:Werkende moeders en huisvaders vergroten kans overgewicht kind
Lees ook:Parttime werkende moeders hebben gezondere kinderen
Lees ook:Kinderen krijgen in Nederland maakt weinig uit voor inkomen
Lees ook:Ouders met twee kinderen het gezondst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>