Veel kinderen houdt je langer jong

Een groot gezin uitputtend? Welnee! Je leeft er zelfs langer door! Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die meerdere kinderen krijgen mogelijk langer leven. Opmerkelijk, want de evolutionaire biologie voorschrijft dat het verouderingsproces juist versnelt bij vrouwen met veel kinderen. Energie die wordt gebruikt voor de voortplanting kan immers niet worden ingezet om het lichaamsweefsel op peil te houden. Biologen bevestigden deze theorie al meerdere keren door de lengte van telomeren bij dieren te onderzoeken. Deze uiteinden van chromosomen worden korter naar mate een organisme ouder wordt.
Maar een nieuwe longitudinale studie, die is gepubliceerd in PLOS One, toont aan dat dit mogelijk niet voor mensen opgaat. De onderzoekers van onder meer de universiteit van Columbia volgden 75 Maya-vrouwen in een dorp in Guatemala. Deze vrouwen trouwen vaak binnen de gemeenschap en hebben een gelijkaardige leefstijl wat verstorende factoren beperkt. Ze namen DNA af van de vrouwen en maten de lengte van hun telomeren. 13 jaar later deden ze dat opnieuw. Wat bleek? Vrouwen die in die tijd meer kinderen kregen, hadden langere telomeren dan vrouwen die weinig kinderen hadden gekregen. “De resultaten suggereren dat een groot aantal kinderen een beschermende factor is, die het verouderingsproces vertraagt,” schrijven de onderzoekers.
Een verklaring daarvoor is dat mensen in tegenstelling tot veel dieren samenwerken bij de voortplanting. Vrouwen met meerdere kinderen krijgen vaker veel steun vanuit de gemeenschap. “Daardoor blijft er meer energie over om het lichaamsweefsel te onderhouden en zo de celveroudering tegen te gaan,” aldus de onderzoekers.

Lees ook:Pesten maakt dat kinderen sneller ouder worden
Lees ook:Studiebollen hebben meer kans op lang leven
Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Mooie vrouwen krijgen makkelijker kinderen
Lees ook:Hoe meer testosteron, hoe minder aandacht voor de kids

1 Reacties // Reageer

One thought on “Veel kinderen houdt je langer jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>