De inzet van CliniClowns niet alleen bedoeld voor afleiding en plezier

cliniclownsJe bent 5, je ligt in het ziekenhuis en je hebt net een zware operatie achter de rug. Gelukkig krijg je superkrachten van de CliniClowns. Met de Grote Meeluisteroperatie kun je van heel dichtbij meemaken hoe kinderen in het ziekenhuis gesterkt worden door de ontmoeting met Cliniclowns.

Cliniclowns heeft een heel bijzonder manier bedacht om mee te kunnen beleven hoe kinderen reageren op contact met een Cliniclown: via een microfoontje in de rode clownsneus. Documentairemaakster Stef Visjager (van o.a. de 1Minuutjes voor Zapp) heeft op die manier zes mini-radiodocumentaires gemaakt waarmee we de bezoekjes kunnen meemaken. Alle mini radio-docu’s zijn te horen op cliniclowns.nl/meeluisteroperatie.

CliniClowns heeft een trailer van 30 seconden gemaakt van deze ’Meeluisteroperatie’:

Kinderen ervaren minder angst, pijn en stress

CliniClowns doet dit omdat uit verschillende onderzoeken (wereldwijd) blijkt dat clowns niet alleen zorgen voor ontspanning maar ook daadwerkelijk bijdragen aan het behandelproces. Kinderen ervaren minder pijn, zijn minder angstig en hebben minder stress – allemaal zaken die helpen bij het voorbereiden op een nare operatie of bij het herstel. (Er zijn al ziekenhuizen in het buitenland waar clowns onderdeel zijn van het behandelteam ’medical clowning’ noemen ze dat. Of zoals kinderarts Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine, het verwoordt: “Ik heb meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven.”

Geen reacties // Reageer