Werkende moeders en huisvaders vergroten kans overgewicht kind

Kinderen met werkende moeders hebben een groter risico op obesitas, zelfs als hun papa huisvader is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Eerder werd al duidelijk dat kinderen van voltijds werkende mama’s een verhoogde kans hebben op overgewicht, maar nu blijkt dat eventuele huisvaders dat risico niet ongedaan kunnen maken. Zij zouden het belang van de eetgewoonten van hun kinderen niet beseffen. Houdt dit dan in dat wij moeders maar thuis moeten blijven omdat het anders helemaal verkeerd gaat? Nee toch? Wetenschappers John Cawley en Feng Liu van de Cornell University verzamelden voor hun onderzoek gegevens van meer dan 25.000 Amerikaanse families uit een jaarlijkse enquĂȘte. Daarin werd vooral gepeild naar hoe ze hun tijd besteden.

De resultaten toonden aan de de gemiddelde werkende vrouw 127 minuten minder doorbrengt met haar kroost dan een huismoeder. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat dit leidt tot een verhoogd risico op gewichtsproblemen. Bovendien bleek dat eventuele huisvaders dat risico niet kunnen verkleinen.

“Daarmee willen we niet zeggen dat mannen hun taak niet goed doen”, beklemtoont Cawley. De studie toonde bijvoorbeeld niet aan dat huisvaders hun kinderen overladen met ongezond voedsel. “Maar het is belangrijk dat ouders overleggen over de dagelijkse verantwoordelijkheden, inclusief het bereiden van gezond eten en de tijdstippen van de maaltijden”, klinkt het.

Volgens Cawley en Liu is het zelf bereiden van maaltijden en eten in gezinsverband een goeie manier om het risico op obesitas te doen dalen. Daarnaast leggen ze ook een grote verantwoordelijkheid bij de scholen, die meer hun best moeten doen om gezond voedsel aan te bieden. Vorig jaar bleek uit een studie bij kinderen van 11 of 12 jaar, dat degene met werkende moeders 6 keer meer kans hadden op overgewicht.

Lees ook:Werk jij? Dat vergroot de kans op dikke kids!
Lees ook:Tieners zien hun eigen overgewicht niet
Lees ook:De sleutel naar gezond etende kids
Lees ook:Parttime werkende moeders hebben gezondere kinderen
Lees ook:Kindjes van werkende mama’s sneller ziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>