Stel je kind niet te vroeg bloot aan zout

Onderzoekers van het Amerikaanse Monell Chemical Senses Center kwamen tot de conclusie dat baby’s van zes maanden oud meer plezier beleefden aan de smaak van zout, als zij al vaker crackers of cornflakes hadden gegeten. Dit zijn de meest gebruikelijke bronnen van zout voor baby’s. Met andere woorden: als ouder moet je er al in een heel vroeg stadium bij zijn om je kind niet te overvoeren met zout. Want dat is…zo mag je hoop ik inmiddels wel heel erg goed weten: SLECHT! En het lijkt er op dat die voorkeur voor zout blijvend is. Kinderen op de peuterschool hebben een grotere voorkeur voor gezouten eten zoals chips, hot dogs en frietjes als zij als jong kind al blootgesteld werden aan zout. De kinderen die gedurende de eerste zes maanden alleen babyvoeding of fruit kregen, waren beduidend minder geïnteresseerd in zout.
Volgens onderzoekers reageren pasgeboren baby’s niet op zout zoals zij dat doen op andere smaken als zoet en bitter. “Baby’s zijn niet in staat om zout te detecteren of zij zijn simpelweg niet geïnteresseerd in de zoute smaak.”, vertelt onderzoeker Leslie Stein. “Maar ergens tussen de 2 en 6 maanden beginnen zij de smaak van zout te registreren. En die ervaring beïnvloedt de voorkeur later in het leven.”
Door de blootstelling aan zout uit te stellen lijkt het dus mogelijk om de voorkeur voor zout te verminderen, zodat mensen minder zout eten. Volgens de onderzoekers is dat positief nieuws: een voedingspatroon met daarin teveel zout kan de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hoewel het slechts een klein onderzoek betrof, met een aantal tekortkomingen, bieden deze resultaten interessante aanknopingspunten voor vervolgonderzoek.

Lees ook:Minder zout zorgt voor minder dikke kinderen
Lees ook:Ouders: kijk uit dat je je kind niet teveel zout geeft!
Lees ook:Kinderen krijgen veel te veel zout binnen
Lees ook:Baby’s met de handen laten eten voorkomt overgewicht
Lees ook:Pas je eten aan om een zoon of een dochter te krijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>