Waarom tieners voor 22.00 uur onder de wol zouden moeten kruipen

‘Mam, ik ben ouder dan Floor dus mag ik ook later naar bed.’ Dat zei mijn zoontje een paar dagen geleden tegen mij. Tot die tijd heb ik het nog altijd kunnen volhouden dat ze tegelijk naar bed gaan. Allebei rond acht uur, ze zijn 5 en 8 jaar oud. Ik ben er voor; vroeg het bedje in. En het schijnt ook echt goed te zijn, ook als kinderen wat ouder worden. Tieners die namelijk voor 22 uur gaan slapen, hebben minder kans op depressies en zelfmoordgedachtes in vergelijking met tieners die na middernacht gaan slapen. Dat meldt de medische website WebMD op basis van een artikel in het tijdschrift ‘SLEEP’. De onderzoekers vermoeden dat slaap een soort bescherming vormt tegen depressie en zelfmoordgedachten.Wie na middernacht onder de wol kruipt, heeft 24 procent meer kans op een depressie. De kans op zelfmoordgedachtes stijgt met 20 procent. Ook het aantal uren slaap speelt een rol. Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt, heeft 71 procent meer kans op depressies en 48 procent meer kans op zelfmoordgedachten dan wie de acht uren slaap haalt.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 15.569 adolescenten en hun ouders die tussen 1994 en 1996 hadden meegedaan aan een longitudinale studie over de gezondheid van adolescenten.
Gemiddeld sliepen de jongeren 7 uur en 53 minuten, terwijl ze zo’n 9 uur nodig hebben. Een ruime meerderheid (70 procent) moest op een bepaald tijdstip in bed liggen van de ouders. Te weinig slaap leidt tot humeurigheid en vermindert de vaardigheid om met stress en het leven om te gaan, wat relaties met familie en vrienden kan beïnvloeden.
“Ons resultaat is consistent met de theorie dat slaaptekort een risicofactor vormt voor depressies. Daarom raden we ouders ook aan vast te houden aan een bedtijd, ook voor adolescenten, en dat niet te laat te maken”, aldus onderzoekers James E. Gangwisch.

Lees ook:Waarom je je kind bijtijds naar bed moet doen…
Lees ook:Daarom moet jouw tiener bijtijds naar bed…
Lees ook:Luie tieners door te weinig daglicht
Lees ook:Hierom mag je kind geen mobieltje mee naar bed!
Lees ook:Ene kind heeft echt meer slaap nodig dan het andere

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waarom tieners voor 22.00 uur onder de wol zouden moeten kruipen

  1. SISO

    …jouw statements maken altijd geen indruk.
    Zoals: als babies niet willen eten gaan ze vaak de gevangenis in. JEMIG! Wat voor gek ben je?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>