Luie tieners door te weinig daglicht

Zet je tiener in de zon! Van het donker wordt ie lui. Tieners die ‘s ochtends niet uit hun bed raken zijn niet lui, maar krijgen gewoon niet genoeg zonlicht. Dat beweren onderzoekers althans. Moderne tieners spenderen te veel tijd binnenshuis en kampen met een tekort aan natuurlijk licht. Dit heeft een negatieve invloed op hun biologische klok, blijkt uit een recente studie. Het resultaat is dat ze zich minder slaperig ‘s avonds voelen, later naar bed gaan en zich de volgende dag meer vermoeid voelen. De onderzoekers testten de theorie op 11 leerlingen tussen 13 en 14 jaar. Ze kregen een speciale bril die voorkomt dat blauw licht hun ogen bereikt. Na de studie gingen de leerlingen gemiddeld een half uur later slapen dan normaal.“Hoe meer tijd tieners binnenshuis doorbrengen, hoe meer essentieel zonlicht ze missen dat nodig is om hun biologische klok te regelen”, aldus onderzoeker Mariana Figueiro. Blauw licht of licht met een korte golflengte, helpt het lichaam later op de dag het hormoon melatonine te produceren. Dit geeft het signaal voor bedtijd. Doordat ze dit licht missen, betekent dit dat tieners zich ‘s avonds niet slaperig voelen. Melatonine is cruciaal voor je slaappatroon, mensen vallen gewoonlijk twee uur na de productie van het hormoon in slaap. Eerder deze maand bleek uit een studie dat tieners die voor middernacht gaan slapen zich beter gedragen.

Bron: HLN

Lees ook:Slimmere kinderen door leren bij blauw licht
Lees ook:Jonge ouders opgelet: te weinig slaap kan depressie veroorzaken
Lees ook:Ouders: stop met het geven van melatonine aan jullie kinderen
Lees ook:Een half uurtje langer slapen doet een tiener wonderen
Lees ook:Social media slecht voor nachtrust tieners

1 Reacties // Reageer

One thought on “Luie tieners door te weinig daglicht

  1. prefab homes

    Hello friend, that’s a good website of yours, hope You wont mind adding your page to favorites? Thanks, have a nice day!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>