Ene kind heeft echt meer slaap nodig dan het andere

Ik heb altijd gedacht dat kleine kinderen minimaal 12 uur nachtrust nodig hebben. Maar dat schijnt dus niet waar te zijn. Er kan geen algemeen advies komen over het aantal uren slaap dat een kind nodig heeft. Als een kind fit wakker wordt, betekent het dat hij genoeg slaap heeft gehad. Ja, fit wakker worden is één…maar de hele dag fit blijven is andere koek. Als ze bij mij minder dan 12 uur slapen storten ze toch echt halverwege de dag in!

Je kunt een kind niet in een vast slaapritme dwingen, zeggen Zwitserse onderzoekers. Als je een korte slaper te vroeg naar bed stuurt, leidt dat juist tot slaapproblemen. Als kinderen ’s morgens fit opstaan, is dat een teken dat ze genoeg bedrust krijgen. Er valt dus geen algemeen advies te geven over hoeveel uren slaap een kind nodig heeft.

Dit staat te lezen in een studie onder 305 kinderen. Zij werden gevolgd van hun eerste tot hun tiende levensjaar. Het aantal uren slaap van kind tot kind verschilt enorm. Maar per kind blijven de slaapgewoonten hetzelfde. Peuters die lang slapen, doen dat op hun tiende nog. Dat geldt ook voor de kinderen die weinig slaap nodig hebben.

  • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
  • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
  • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
  • NU.nl homepage
  • –>

    Lees ook:Dyslectische kinderen slapen slecht
    Lees ook:Daarom moet jouw tiener bijtijds naar bed…
    Lees ook:Slaapt je kind genoeg?
    Lees ook:Waarom tieners voor 22.00 uur onder de wol zouden moeten kruipen
    Lees ook:Slecht slapende kinderen hebben grotere kans dik te worden

    Geen reacties // Reageer

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Naam

    Website

    Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>