Oversteken met je kind

Regelmatig zie ik op straat het volgende tafereel: kind van drie steekt over zonder te kijken. Vader of moeder is boos en roept: kijk dan toch uit!

Realiteit is dat een kind van drie nog niet het overzicht heeft om door een straat te kijken en op te merken dat er verkeer aankomt. Hetzelfde kind heeft geen benul van wat er gebeurt als je tegen een fietser of auto aanloopt. En tenslotte heeft het kind van drie de indruk dat de wereld volledig om hem draait.

Het heeft dan ook geen enkele zin om een klein kind te verwijten dat hij niet uitkijkt. Hij zal stapsgewijs moeten leren hoe het moet en wat er fout kan gaan. Daarbij is het ‘links/rechts/links’ kijken nog altijd bijzonder belangrijk – en ook lastig voor kinderen om te begrijpen. Ouders moeten hier veel tijd aan besteden en het keer op keer uitleggen en samen oefenen. Meer informatie over kleuters in het verkeer vind je hier.

Lees ook:Mijn kind leert schrijven
Lees ook:Wie heeft voorrang op de roltrap?
Lees ook:Reken uit of je wel genoeg tijd met je kids doorbrengt
Lees ook:Peuters weten niet of ze links of rechtshandig zijn
Lees ook:Het is slecht gesteld met de fietsvaardigheid van kinderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Oversteken met je kind

  1. Brent Siedlik

    It is a really good read for me, must admit that you are among the best bloggers I ever saw. Thank you for writing this informative post Oversteken met je kind | Kinderspul. Carry on the nice work, I’ve added you to my blogroll.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>