Het is slecht gesteld met de fietsvaardigheid van kinderen

Kinderen in het basisonderwijs fietsen steeds slechter. Een op de zes basisscholen zegt dat dit problemen geeft bij het praktisch Verkeersexamen. Dat liet Veilig Verkeer Nederland (VVN) weten naar aanleiding van een onderzoek bij 1300 basisscholen.

if (typeof(dartarguments6)!=’undefined’) {
if (typeof(et_ord)==’undefined’) et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000);
if (typeof(et_tile)==’undefined’) et_tile=1;
document.write(”);
}  Jeetje… Nou moet ik ook eerlijk zeggen dat mijn oudste weliswaar heel hard kan fietsen, maar dat het met veilig helemaal niets te maken heeft… Ik oefen er ook veel en veel te weinig mee. Misschien toch maar eens wat vaker samen op de fiets de straat op, voor er ongelukken gebeuren!Kinderen uit de groepen 7 en 8 maakten dit jaar meer fouten voor het examen dan vorig jaar. Vooral afslaan gaat vaak fout. Achterom kijken, links en rechts kijken bij het oversteken en voorrang geven, gaan regelmatig mis.

VVN wil dan ook dat kinderen elke dag, al dan niet onder begeleiding, lopend of op de fiets naar school gaan. Kinderen die actief deelnemen aan het verkeer doen de meeste ervaring op, meent VVN.

Donderdag is de actie 'Op Voeten en Fietsen naar school' en VVN roept ouders opvanaf die dag de auto te laten staan en hun kinderen voortaan lopend of op de fiets naar school te brengen.

,,Af- en aanrijdende auto's zorgen voor verkeersonveilige situaties rond school'', zegt VVN. Hoe meer ouders de auto laten staan des te veiliger de schoolomgeving wordt, meent de verkeersvereniging.

Verkeersveilige dag

VVN heeft ouders opgeroepen donderdag de auto thuis te laten als zij de kinderen naar school brengen.

Het aantal scholen dat zich voor deze milieuvriendelijke en verkeersveilige dag aanmeldt stijgt met de jaren, liet een woordvoerster van VVN woensdag weten. Vorig jaar deden er 800 scholen mee, in 2006 waren dit er 600.

Flyers

,,De scholen gaan op deze dag allemaal op een andere manier om met leerlingen die tóch met de auto gebracht worden. Op sommige scholen worden bijvoorbeeld flyers uitgedeeld aan automobilisten, of de kinderen praten in een kringgesprek over het onderwerp.''

Lees ook:Fietsen naar school? Daar doen we niet meer aan…
Lees ook:Bij 80% van de scholen is de verkeerssituatie onveilig
Lees ook:Papa’s, mama’s: laat je kinderen toch vaker fietsen!
Lees ook:Kinderen moeten weer gaan lopen of fietsen naar school
Lees ook:Steeds meer kinderen fietsen slecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>