Peuters weten niet of ze links of rechtshandig zijn

Steeds meer kinderen weten niet of ze rechts- of linkshandig zijn als ze naar de kleuterschool gaan, zo blijkt uit Brits onderzoek. Nou, dat was bij onze oudste geen twijfel! Zodra hij iets kon pakken, deed hij dat met links. Met rechts kon hij helemaal niets. En nu hebben wij een probleem…want probeer als rechtshandigen een echt linkshandige maar eens te leren veters strikken!

Volgens onderzoekster Madeleine Portwood komt dit omdat veel ouders bang zijn voor wiegedood. Om wiegedood te voorkomen, is het advies aan ouders om kinderen op hun rug te laten slapen. Vaak leggen ouders hun kinderen ook op de rug als ze niet slapen. Het is echter nadelig voor de ontwikkeling van het kind.

Peuters leren niet goed kruipen als ze te veel op hun rug gelegd worden en gaan in de plaats daarvan met hun achterwerk over de grond glijden. Hierdoor wordt de coördinatie tussen armen en benen belemmert wanneer ze gaan staan of lopen, en ook tussen rechts en links. 

Een groot aantal kinderen weet dan ook niet of ze rechts of links zijn als ze aan school beginnen. De onderzoekster stelt dat het juist heel belangrijk is dat een peuter weet welke hand de beste is. Door dat niet te weten, kunnen er problemen zijn bij het leren schrijven. Ook zouden er gedragsproblemen op latere leeftijd kunnen ontstaan.

Lees ook:Mijn kind leert schrijven
Lees ook:Hedendaagse baby’s kruipen veel te weinig
Lees ook:Samen slapen
Lees ook:Wat je kunt doen om wiegedood te voorkomen
Lees ook:Oversteken met je kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>