Hedendaagse baby’s kruipen veel te weinig

We maken ons er tegenwoordig blijkbaar iets te makkelijk vanaf. Nou is het ook zeker zo dat rondkruipende baby's redelijk in de weg kunnen zitten, maar om ze nou constant op te sluiten in boxen en kinderstoeltjes… Nee, da's ook niet goed. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat de motorische ontwikkeling van kinderen achterloopt doordat ze te weinig kruipen. Dat zegt althans een Britse onderzoekster in de Sunday Telegraph. Volgens haar kruipen baby's steeds minder, omdat ze meer tijd doorbrengen in comfortabele stoeltjes, wipzitjes of in wagentjes.

Kruipen is belangrijk voor de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel, de oog-hand-coördinatie en andere motorische vaardigheden. Ook worden baby's sterker in hun nek en bovenlichaam door te kruipen of op de buik te liggen.

Volgens de onderzoekster is er, naast de kinderzitjes, nog een oorzaak voor het minder kruipen. Ouders zijn steeds voorzichtiger: ze zijn bang dat hun kind zich bezeert tijdens het kruipen. Kinderen die op de basisschool problemen hebben met hun handschrift of met de coördinatie hebben volgens de Britse vaak te weinig rondgekropen over de vloer.

  • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
  • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
  • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
  • NU.nl homepage
  • –>

    Lees ook:Peuters weten niet of ze links of rechtshandig zijn
    Lees ook:Als je kind veel te bang is…
    Lees ook:Hulp voor ouders te vroeg geboren baby’s
    Lees ook:Je hoeft je kindje helemaal niet zo snel leren lopen
    Lees ook:Negen maanden ontzwangeren? Maak daar maar anderhalf jaar van!

    1 Reacties // Reageer

    One thought on “Hedendaagse baby’s kruipen veel te weinig

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Naam

    Website

    Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>