Vaders kunnen dochters angstig maken

De kans dat je als vrouw angstig door het leven gaat wordt volgens nieuw onderzoek beïnvloed door de mate waarin je vader vroeger aan stress werd blootgesteld, meldt HLN. Gestrest door het leven gaan zou namelijk genetische veranderingen veroorzaken in het sperma die kunnen leiden tot psychische stoornissen bij meisjes. Vaders: RELAX! Je wilt je dochter toch niet tot een angsthaas maken! “De impact van stress op lange termijn kan verderfelijk zijn. We zijn momenteel op zoek naar de precieze biochemische veranderingen in het sperma van gestresseerde vaders om het verband beter te begrijpen”, verklaart Larry Feig, professor biochemie aan de School of Medicine van de Tufts universiteit.
Hoewel het fenomeen nog niet onderzocht is bij mensen, vermoeden onderzoekers dat de impact van stress ook op menselijk sperma gelijkaardig moet zijn. Voor de studie werden jonge, mannelijke muizen blootgesteld aan stress door constant de indeling van kooi te veranderen. Opvallend was dat vooral de vrouwelijke muizen in de groep angstig tot zelfs sociaal gehandicapt reageerden.
Vervolgens werden de kleintjes getest die uit deze ‘stressy’ generatie voortkwamen. Vooral de vrouwelijke muisjes vertoonden een verhoogde gevoeligheid voor angst en faalden sneller in hun sociale interacties. “Hoewel hun vaders dit gedrag zelf niet vertonen, geven ze de aanleg door aan hun dochters. Hopelijk zullen deze bevindingen onderzoek stimuleren naar dit fenomeen bij mensen”, besluit Feig.

Bron: HLN

Lees ook:Mobiele telefoon schaadt ongeboren baby
Lees ook:Regelmatig pesten kan leiden tot hersenschade
Lees ook:Papa’s en mama’s in eerste levensjaar kind vaak depressief
Lees ook:Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal
Lees ook:Kinderen hebben beide ouders nodig om slim te worden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaders kunnen dochters angstig maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>