Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal

Vaders spelen een cruciale rol in het gezinsleven. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die enkel door hun moeder worden grootgebracht tijdens hun vroege jeugd later minder sociaal zijn. Overigens is dat geconcludeerd door muizen te bestuderen. Dus muizenkinderen zijn vaderloos een stuk minder sociaal… Lijken wij dan zo op muizen? Het schijnt van wel!

De onderzoekers bestudeerden muizen die zonder hun vaders werden opgevoed. Ze gebruikten een monogame soort waarbij de mannetjes en de vrouwtjes hun kinderen samen opvoeden. Bij de helft scheidden ze de vader van de jongen vanaf de derde dag na de geboorte. Vervolgens werd het gedrag en de hersenen van deze muizen bestudeerd en vergeleken. Bij de eenoudergezinnen reageerden de jongen anders op het knuffelhormoon oxytocine, een stof die vrijgemaakt wordt tijdens seks of andere intieme momenten. Deze muizen voelden zich ook minder goed in het gezelschap van anderen en ze waren asocialer. 

Hoewel de onderzoekers enkel dieren bestudeerden denken ze dat de resultaten bij mensen hetzelfde zullen zijn. Eerdere onderzoeken toonden namelijk aan dat meisjes op jongere leeftijd de puberteit bereiken, sneller seks en meer kans hebben op een tienerzwangerschap wanneer ze geen vaderfiguur hadden tijdens hun jeugd. Andere studies suggereren dat jongens die opgroeiden zonder papa later minder zelfzeker zijn.

Lees ook:Moeders opvoeding bepaalt deel geheugen kinderen
Lees ook:Weer een reden om niet te drinken als je zwanger bent!
Lees ook:Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen
Lees ook:Weer een reden om niet zwanger te drinken
Lees ook:Vaders kunnen dochters angstig maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>