Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen

Wat vrouwen eten tijdens de eerste maanden van de zwangerschap heeft invloed op het geslacht en de gezondheid van de ongeboren baby, dat blijkt uit recent onderzoek. En dat is natuurlijk een hartstikke handige wetenschap als je heel graag een jongetje of toch liever een meisje wilt.  Garanties biedt het uiteraard niet. Hoe meer een moeder eet, hoe meer kans ze op een jongen heeft. Proppen dus, als je van voetbal houdt! De onderzoekers analyseerden de genen in de placenta van zwangere muizen die ofwel een vetrijk dieet met veel koolhydraten of een caloriearm dieet volgden, dit werd vergeleken met een derde groep die enkel voeding op basis van sojabonen at. Daaruit blijkt dat de dieren die uitgebreid ontbijten en een vetrijk eetpatroon hebben rond de tijd van verwekking meer kans op een jongen hebben. De verhouding verschuift namelijk van 10 op 20 naar 11 op 20. Ook  blijkt uit het onderzoek dat vrouwelijke foetussen gevoeliger zijn aan het dieet van hun moeder, ook liepen ze meer kans dat hun genen veranderd of getroffen werden. Na de helft van de zwangerschap van de muizen waren er verschillen merkbaar bij bijna 2.000 genen die ondermeer de nierfunctie en geur bepalen. De onderzoekers besluiten daarom dat de eetgewoonten van de moeder de genen in de placenta beïnvloeden, dit effect is het grootst bij een vrouwelijke foetus.
De onderzoekers weten nog niet waarom veel calorieën tijdens de zwangerschap de kans op een zoon verhogen. Wel bleek dat vrouwen met zonen ook meer belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium vitamine C, E en B12 opnamen, ook aten ze meer ontbijtgranen.
Professor Cheryl Rosenfeld: “We veronderstellen dat dezelfde resultaten bij mensen merkbaar zullen zijn. Als vrouwen weinig eten tijdens de periode van verwekking en de vroege zwangerschap zullen ze meer kans op een dochter hebben. Dit komt waarschijnlijk door natuurlijke selectie van mannelijke foetussen, wat het meest kwetsbare geslacht in de baarmoeder is.” Er is een kleine, maar consequente jaarlijkse daling bij jongens van 1 per 1000 geboortes  aan de gang de laatste 40 jaar in industriële landen. Het feit dat steeds meer vrouwen minder calorieën opnemen en het ontbijt overslaan zou dit kunnen verklaren.

Bron: HLN

Lees ook:Weer een reden om niet te drinken als je zwanger bent!
Lees ook:Moeders opvoeding bepaalt deel geheugen kinderen
Lees ook:Opvoeden zonder vader maakt later minder sociaal
Lees ook:Lijnen voor de zwangerschap maakt uiteindelijk dikker…
Lees ook:Liever een dochter dan een zoon? Dan skip je je ontbijt!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen

 1. Lia

  Ik ben geen wetenschapper, maar dit klopt volgens mij niet helemaal? Want volgens mij wordt het geslacht al bepaald op het moment van de conceptie en niet tijdens de zwangerschap. Dus wat je eet tijdens de zwangerschap heeft geen invloed, maar wel wat je eet tijdens de periode van conceptie.

    /   Reply  / 
  1. Michael

   Het spijt me om dit te zeggen maar het geslacht van de baby is afhankelijk van de zaadcel van de man (die kan een X of een Y chromosoom bevatten). Het tweede chromosoom zit al in de eicel en is altijd X (Want vrouwen hebben XX als code en dit wordt gesplitst). Wanneer de eicel bevrucht wordt door een X zaadcel krijgt het kindje de genetische code XX (vrouw). Als dit een Y zaadcel is ontstaat er XY (man). Bij het produceren van zaadcellen wordt XY in twee gesplitst. (Daarom zijn er evenveel X en Y zaadcellen en dus evenveel kans op een jongen en een meisje)

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>