Regelmatig pesten kan leiden tot hersenschade

Om even aan te geven hoe belangrijk het is dat je op tijd ingrijpt bij kinderen die gepest worden en kinderen die pesten het volgende bericht dat ik tegenkwam op nu.nl: Als mensen op jonge leeftijd regelmatig worden gepest, leidt dat mogelijk tot veranderingen in de manier waarop hun hersenen werken. Daar kwam met achter door…testen op muizen. Regelmatige pesterijen hebben grote invloed op de activiteit van verschillende genen in de hersenen van jonge muizen. Het brein van van de gepeste dieren wordt daardoor gevoeliger voor sociale stress, zo melden onderzoekers van de Rockefeller Universiteit in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Physiology and Behavior.“Stress heeft invloed op het brein, zoals alcohol invloed heeft op de lever “, verklaart hoofdonderzoeker Yoav Litvin op de Amerikaanse nieuwssite Livescience. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door jonge muizen in kooien te plaatsen bij volwassen soortgenoten die territoriaal gedrag vertoonden. De jonge dieren werden soms in tien verschillende kooien geplaatst, waar ze werden gepest door verschillende andere muizen.
Uit hersenonderzoek bleek vervolgens dat een veranderende werking van genen ervoor had gezorgd dat de hormoonreceptoren in het brein van de dieren veel gevoeliger waren geworden voor sociale impulsen. Hierdoor werden de muizen eerder bang, ook in situaties die eigenlijk veilig waren. De wetenschappers vermoeden dat bij mensen een zelfde soort effect kan optreden. Het is nog onduidelijk of hersenschade als gevolg van pesten blijvend is.  “Deze breinsystemen zijn dynamisch”, aldus Litvin. “Wat de ene kant op kan veranderen, kan zich ook weer herstellen, al is de schade misschien niet volledig omkeerbaar.”

Lees ook:Weer een reden om niet te drinken als je zwanger bent!
Lees ook:Al vanaf jonge leeftijd sporten werkt!
Lees ook:Tweetalig opgevoede baby’s langer gevoelig voor vreemde woorden
Lees ook:Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen
Lees ook:Pasgeboren baby’s herkennen al emoties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>