Zet je kind niet te kijk om het een lesje te leren!

Zet jij je kind wel eens ten opzichte van anderen te kakken als het iets fout doet?  Dan doe je het goed fout, aldus de Huffington Post. Opwekken van schaamte zou namelijk helemaal niet doeltreffend zijn bij het kweken van discipline. Het zou zelfs op lange termijn leiden tot psychologische schade. Nou, daar gaat dan weer een manier om je kind in te laten zien dat het gedrag niet getolereerd wordt. Maar ik kan me echt wel wat bij deze redenering voorstellen. Volgens Andy Grogan-Kaylor, professor aan de universiteit van Michigan, blijkt uit onderzoek dat het nooit gepast is om een kind te beschamen of minderwaardig te laten voelen. Zulke straffen zouden alleen leiden tot problemen in de toekomst, zoals verhoogde angst, depressie en agressie. Daarbovenop doen schaamtelijke straffen geen goed aan de relatie tussen ouders en kinderen, wat dan weer meer slecht gedrag in de hand werkt. Meerdere deskundigen zijn het hier over eens: ‘Elke keer wanneer we een kind beschamen door een straf, betalen we een prijs en duwen we ze steeds verder weg. Hierdoor verliezen we onze mogelijkheid een rolmodel voor ze te zijn’, stelt Katharine Kersey, professor vroegschoolse educatie.
Een kind beschamen zou volgens professor Jennifer Lansford van het Duke University Center for Child and Family Policy, ook sociale gevolgen hebben. Een vreemde straf zorgt er namelijk voor dat een kind opvalt, wat in vele gevallen pestgedrag uitlokt. Daar komt nog eens bij dat kinderen hun eigen ervaringen toetsen aan wat ze zien bij hun leeftijdsgenootjes. Wanneer ze op een totaal andere manier gedisciplineerd worden, kan het gevoel groeien dat ze persoonlijk afgewezen worden door de uitvoerder van de straf.

Hoe moet het dan wel? Dat lees je hier!

Lees ook:Jongens worden veel meer gestraft dan meisjes
Lees ook:Jongens krijgen eerder straf dan meisjes
Lees ook:Eén op vijf ouders voor corrigerende tik
Lees ook:Beloningskaarten Gastouderland stimuleren de ontwikkeling
Lees ook:Ouders straffen kinderen niet…uit angst!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>