Eén op vijf ouders voor corrigerende tik

De helft van de ouders in Den Haag vindt een tik voor een kind van één tot vijf jaar een gepaste straf. Ik kan daar wel achter staan. Een tik, geen enorme lel. Als ik voor de vijftiende keer heb gezegd dat ze ergens vanaf moeten blijven, en voor de vijftiende keer zie ik weer dat ze niet luisteren, dan werkt de corrigerende tik prima. Het komt zelden voor, maar ik gebruik ‘m wel zo nu en dan. De ophef erover begrijp ik ook echt nietDat één op de vijf ouders voor de tik zijn,  blijkt uit een onderzoek in deze stad naar de opvoedkundige kennis van duizend ouders en volwassenen die een kind willen. Het onderzoek is het eerste in zijn soort in Europa. De resultaten moeten leiden tot een opvoedkundige canon, een lijst van belangrijkste wetenswaardigheden. „Het is niet betuttelend, maar een hulpmiddel’’ zegt wethouder Sander Dekker van jeugd en onderwijs in Den Haag. Het onderzoek is uitgevoerd door psycholoog René Diekstra, lector is aan de Haagse Hogeschool. Uit het rapport blijkt dat 40.000 ouders in Den Haag – de stad heeft (450.000 inwoners – vragen hebben over opvoeden.

Volgens Diekstra werkt de tik voor kinderen als straf contraproductief en zo zijn er meer weetjes over opvoeden die ouders in Den Haag niet kennen. Ruim twee derde van de ondervraagde Hagenaars weet niet dat het telkens oppakken van een huilende baby van drie maanden goed is voor de ontwikkeling van de hersentjes van het kind. Een meerderheid weet evenmin dat een kind van twee jaar van tafel laten gaan om te spelen terwijl de rest van de familie nog aan het eten is, niet nadelig is voor het stellen van grenzen aan het gedrag.

De ouders blijken veel andere dingen over opvoeding weer wél te weten. Zoals het feit dat opvang thuis niet altijd beter is dan kinderopvang elders, dat een 3-jarige niet een uur kan stilzitten en dat betrokkenheid bij de school goed is voor de leerprestaties.

Volgens René Diekstra zijn de uitkomsten van het onderzoek onder Haagse ouders representatief voor heel Nederland. Ouders kunnen hun opvoedkundige kennis testen op www.opvoedingscanon.nl.

Lees ook:Vaders weten weinig van opvoeden
Lees ook:Wie laat de jeugd het beste afvallen?
Lees ook:Ongeboren kind inschrijven voor basisschool mag niet meer!
Lees ook:Jonge moeders hebben grote angst voor allergieën
Lees ook:80% van de ouders heeft géén EHBO kennis

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Eén op vijf ouders voor corrigerende tik

  1. connie

    ik vindt dat een kind recht heeft op een tik voor zijn broek voor hun eigen bestwil

      /   Reply  / 
  2. Maria

    FOUT!!!!!! Corrigéren is nodig. Een corrigerende tík niet! Daar gaat iedereen de mist in. Corrigeren kan heeeeeel goed zonder tik. Ik kan het weten, mijn zoon is 19 nu en heeft nog nóóit een tik gehad en is de meest stabiele persoon die ik ken. Conseqent corrigeren zonder tik, als het moet 100 x tot het kind door heeft dat het echt niet mag is de enige manier. Als je zo graag kinderen wilt moet je er ook maar moeite in steken en niet na 4 of 5 x corrigeren ineens een tik uitdelen. Hoe zou jij het vinden als je na herhaaldelijk de fout in gaan van je baas ineens een tik krijgt? Zóooo’n onzin die tik. Bah.

      /   Reply  / 
  3. Maria

    Je begrijpt de ophef erover niet? Dan vind je het zeker ook normaal als jij een tik krijgt van je vrouw nadat je weer eens niet gedaan hebt wat zij je gevraagd heeft. Gewoonweg belachelijk, oorlogen zullen nooit stoppen op deze manier. Ik ben blij dat ik jouw kind niet ben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>