Beloningskaarten Gastouderland stimuleren de ontwikkeling

Kinderen zijn gevoelig voor beloningen en terecht! Niets is leuker dan horen dat je het goed doet. Daarom heeft Gastouderland vijf beloningskaarten ontwikkeld om kinderen vanaf twee tot vier jaar te stimuleren in hun ontwikkeling. Dat belonen beter werkt dan straffen, weten we al heel lang. Daarom werkt het ook zo effectief om beloningskaarten in te zetten om een nieuw gedragspatroon aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van samen spelen; dat is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Een kaart om positief gedrag te belonen, werkt voor het kind stimulerend. De kans dat ze dat goede gedrag nog een keer zullen vertonen zal groot zijn. Naast ‘goed samen spelen’, heeft Gastouderland de kaarten Hoera, ik kan al op het potje, Hoera, ik kan al op de grote wc, Ik heb heel goed geslapen en Eet en drink bingo ontwikkeld.Niet ieder kind luistert naar complimenten of dreigementen. Maar iets concreets in handen geven, zoals een beloningskaart, is tastbaar. En dat tastbare compliment blijkt in heel veel gevallen ontzettend waardevol. Het is belangrijk om het kind in het proces te betrekken door de kaart ergens op te hangen waar het kind het vaak kan zien. Iedere keer als de kaart in beeld komt, weet het kind weer wat de bedoeling is. Kinderen zelf stickers op de kaarten laten plakken motiveren extra! Als extra stimulans is het goed een grotere eindbeloning te geven als de kaart vol is. Denk aan een leuk uitje. Een klein cadeautje of iets lekkers.

Bij het gebruik van een beloningskaart is consequent zijn erg belangrijk. Het kind krijgt dus echt alleen een sticker als hij het goed heeft gedaan, zo word het gewenste gedrag het snelst bereikt. Iedere keer dat het kind wel, of juist geen, sticker mag plakken, is het goed dat er wordt uitgelegd waarom dit zo is. Zo krijgt het kind sneller een duidelijk beeld van de situatie en van de effecten van zijn gedrag. Indien mogelijk is het ook aan te raden het kind in zijn woorden te laten vertellen waarom het wel of geen sticker verdient, zo weet je zeker dat hij het begrijpt.

De beloningskaart kan zeker niet te allen tijde worden ingezet als hulpmiddel, anders verliest het zijn kracht. Juist wanneer dit beloningssysteem als uitzondering wordt ingezet, zal het kind moeite doen om de beloning te krijgen en zal het apetrots zijn als hij alle stickers heeft en zijn doel heeft behaald.

Een positieve benadering zal tot positieve resultaten leiden. De beloningskaarten van Gastouderland zijn een effectieve en speelse manier om kinderen goed gedrag aan te leren. Eén van de vele ‘tools’ van Gastouderland om bij te dragen aan een goede ontwikkeling van kinderen!

Lees ook:Al eens over een gastouder van Gastouderland nagedacht?
Lees ook:Als eens aan opvang door Gastouderland gedacht?
Lees ook:Aap!, een uniek voorschools educatieprogramma voor gastouders
Lees ook:Jarenlang dragen van lui-oog sticker waanzin
Lees ook:Extravert en impulsief kind? Grotere kans op crimineel gedrag…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>