Weinig verschil tussen rijke en arme Nederlandse kinderen

De verschillen tussen rijke en arme Nederlandse kinderen zijn zeer gering. Daardoor krijgen kinderen gelijke kansen in de samenleving. Dit staat in het internationale rapport The children left behind van Unicef, gisteren verschenen. Een prachtige uitkomst natuurlijk, maar ik betwijfel of iedereen er zo over denkt. Een kind uit een arm gezin zal toch minder kans krijgen te gaan studeren of hockeyen. En ik vraag me ook af of die een Wii en een PSP in huis hebben…Het onderzoek werd gehouden in 24 landen die zich hebben aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De onderzoekers vergeleken de toegang tot materiële zaken, onderwijs en gezondheidszorg. De welzijnskloof is het kleinst in Nederland, Denemarken, Finland en Zwitserland. De Verenigde Staten, Griekenland en Italië eindigden in de ranglijst op de laagste drie plaatsen.
Volgens Unicef is er ook enige reden tot zorg. Zo bezuinigt het kabinet op kindgebonden budgetten (230 miljoen), bijstand (1 miljard), kinderopvang (1 miljard) en het achterstandenbeleid in het onderwijs (50 miljoen). Bovendien is de ministerspost Jeugd en Gezin geschrapt. Een woordvoerder van Unicef: „Wij vrezen dat dit gezinnen die het niet breed hebben, hard gaat treffen. Investeren in de meest kwetsbare groepen kinderen is van groot belang voor de ontwikkeling van een land.” Ook Caroline Vink van het Nationaal Jeugd Instituut is bang dat de welzijnskloof groter zal worden. Ze noemt het rapport een belangrijk signaal aan het kabinet.

Lees ook:Helaas, helaas; geen extra kinderbijslag…
Lees ook:Heb geen medelijden met de Nederlandse kinderen: ze zijn het gelukkigst!
Lees ook:130 miljoen kinderen die wel naar school gaan, lezen slecht
Lees ook:75 euro meer kindgebondenbudget voor tweede kind
Lees ook:Nederlandse kinderen het allergelukkigst van de westerse landen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>