Er mag wel wat meer muziekles gegeven worden op scholen!

Nederlanders hechten veel belang aan muziek in het leven van kinderen. Toch is op veel basisscholen het muziekaanbod minimaal. Maar liefst 84% van alle Nederlanders vindt muziekles voor kinderen belangrijk. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van Muziek telt!, een initiatief van Muziek Centrum Nederland, Kunstfactor en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ik hou echt wel van muziek, maar stimuleren doe ik het hier thuis niet. Noem het raar, maar ik moet er echt niet aan denken dat mijn dochter hier de hele dag met een viool loopt te oefenen… Doe mij dan maar sport! Veel belangrijker voor hun gezondheid – vind ik dan… 82% van de Nederlanders – ruim 10 miljoen mensen – vindt dat muziek een vast onderdeel moet zijn van het lesaanbod op de basisschool. Dat is nu lang niet op alle basisscholen het geval. De positieve werking van muziekonderwijs wordt breed onderschreven. Zo vindt 85% van de Nederlanders muziekonderwijs belangrijk omdat je je met muziek kunt uitleven. Ook is samen muziek maken leuk voor kinderen en volgens 70% krijgen kinderen zelfvertrouwen door hun creatieve prestaties tijdens muziekles. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (57%) vindt het belangrijk dat kinderen een muziekinstrument bespelen.
Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlanders (49%) vindt dat muziek maken kinderen minder agressief maakt. Dat je door muziek beter kunt leren onderschrijft 41% van de Nederlanders. Vier op de tien Nederlanders (38%) denkt dat muzikale vorming een positieve invloed kan hebben op de cito-score. Veel Nederlanders herkennen de gunstige effecten van muziek maken op kinderen, maar toch hebben niet alle kinderen de mogelijkheid om muziek te maken. Op veel basisscholen is het muziekaanbod minimaal. In plaats van een investering in een vakdocent muziek is er de laatste jaren door veel scholen ingezet op het versterken van de cognitieve ontwikkeling (vakken zoals taal en rekenen) en sport. Het initiatief Muziek telt! wil meer muziek in het leven van kinderen brengen, op school en daarbuiten.

Lees ook:Kinderen betalen theaterkaartje met oude muziekinstrumenten
Lees ook:Nederlandse basisscholen leren Engels met Top 40 en Dean Saunders
Lees ook:Ruud van Nistelrooy gaat 60 getalenteerde kansarme kinderen helpen
Lees ook:Bij 80% van de scholen is de verkeerssituatie onveilig
Lees ook:Nickelodeon op zwart: vandaag is het buitenspeeldag!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>