Vanaf nu allemaal een uurtje later naar school!

Dat het als nieuws gebracht wordt is eigenlijk belachelijk, want weten we dit niet allang? Wie een uur langer slaapt, doet het beter op examens, zo blijkt. Een later begin van de schooldag zorgt ook voor minder afwezigen. Dat blijkt uit een experiment onder leiding van drie professoren van de universiteit van Oxford aan de Monkseaton school in het district Tyneside. Op de school begonnen de lessen bij wijze van proef een uurtje later om tien uur. Die uurregeling, zo had neurowetenschapper Russell Foster bij proeven vastgesteld, sloot beter aan bij het slaappatroon van tieners.Volgens schooldirecteur Paul Kelley klopte dat ook in de praktijk. “Het aantal leerlingen dat te laat kwam daalde met 8 procent en langdurige afwezigheid zelfs met 27 procent. En nog belangrijker: bij proeven die werden afgelegd, scoorden de leerlingen voor vakken als Engels en wiskunde aanzienlijk beter dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de les nog om negen uur begon.” De bestaande situatie is voor veel leerlingen “bijna onverdraaglijk”. Ook de leerlingen reageerden positief.
Het experiment is een initiatief van Foster die eerder ontdekte dat tieners een “biologische voorkeur” hebben voor laat opblijven en later opstaan en dat ze pas echt goed gaan functioneren vanaf tien uur of twee uur later dan volwassenen. Hij pleit daarom voor het aanpassen van de schooluren en hij wil dat de zwaarste lessen naar de namiddag verhuizen, wanneer de leerlingen het helderst zijn.

Lees ook:Een half uurtje langer slapen doet een tiener wonderen
Lees ook:Elf procent kinderen gaat met tegenzin naar school
Lees ook:Ouderavonden op school moeten verplicht worden
Lees ook:Dé manier om kinderen groenten te laten eten!
Lees ook:MBO’ers vervelen zich te pletter

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vanaf nu allemaal een uurtje later naar school!

  1. Christian Brixner

    I was more than happy to find this site. I wished to thank you for this nice post Vanaf nu allemaal een uurtje later naar school! | Kinderspul! I positively enjoyed each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new articles you post.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>