Hoe de hoofdluizen van je kinderen van pas kunnen komen

De afgelopen twintig jaar is er in Nederland geen onderzoek meer gedaan naar hoofdluizen. Daarom deelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de komende week aan basisschoolleerlingen buisjes uit in de hoop dat ze die met een luis erin terugsturen. Brrr… Het zal je klus maar zijn! Dusseh…opsparen die vieze beestjes! Het onderzoeksinstituut wil weten of het ongedierte resistent is geworden voor bestrijdingsmiddelen.  Luizen kunnen op verschillende manieren worden bestreden waaronder met insecticiden. Het is niet bekend of de kruipers zich hieraan aanpassen, terwijl in het buitenland dit soort geluiden wel klinken. Het RIVM wil daarover duidelijkheid. Het instituut haakt aan bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). Die vereniging heeft woensdag uitgeroepen tot landelijke (anti)luizendag.

Lees ook:Hoofdluis: kammen werkt net zo goed als chemische bestrijding
Lees ook:Nieuwe richtlijnen luizenbestrijding: ouders let op!
Lees ook:Bestrijdingsmiddelen op fruit kunnen ADHD bij kids veroorzaken
Lees ook:Insecticiden vergroten kans op leukemie bij kinderen
Lees ook:Hoofdluizen bijna niet meer uit te roeien

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hoe de hoofdluizen van je kinderen van pas kunnen komen

  1. saskia

    Wat iedereen moet weten over hoofdluis
    In april lezingen van parasitoloog Professor Mehlhorn over bestrijden hoofdluis

    Gorinchem, 23 maart 2010 – Wereldberoemd parasitoloog Professor Heinz Mehlhorn van de Heinrich Heine Universiteit Düsseldorf die binnenkort naar Nederland komt, bereidt ons land vast voor met het weerspreken van de grootste misverstanden in de media. Zijn workshops worden in april door het gehele land gehouden voor pers en genodigden. Hier geeft hij inzichten in de potentiële gevaren en de bestrijding van hoofdluis, teken en andere parasieten.

    Heinz Mehlhorn: “Hoofdluis besmetting: Niet alleen een sociaal maar ook een medisch probleem”

    Kinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar zijn vaak besmet met hoofdluis, omdat deze insecten
    (Pediculus humanus capitis) in de haren zitten en haarcontact veelvoudig voorkomt bij het spelen. Bij het haarcontact, kunnen de luizen makkelijk naar het andere kind overspringen. Dit zal in eerste instantie onopgemerkt blijven, simpelweg omdat er vaak maar één bevrucht vrouwtje overspringt, die vervolgens eieren legt. Pas na 17 tot 20 dagen, worden de vele luizen zichtbaar.

    Hoofdluisbesmetting leidt vaak tot ernstige jeuk, die vervolgens kan leiden tot slapeloosheid. Net besmette kinderen zijn ´s ochtends niet uitgeslapen en vervolgens snel afgeleid. Schoolprestaties zullen terug lopen. De krapwonden die ontstaan vanuit het krabben aan de steekwonden van luizen kunnen worden besmet met bacteriën, dat resulteert in kleverige haren en nog meer jeuk.

    Wanneer de luizen ontdekt zijn en dit gerapporteerd is aan de kleuterschool of school, komt de volgende onaangename fase. Veel mensen geloven dat een luizenplaag een gevolg is van slechte persoonlijke hygiëne. Dit is echter niet juist, simpelweg omdat iedereen luizen kan krijgen.
    Deze verkeerde informatie zorgt ervoor dat kinderen vaak gepest worden. Het pesten gebeurt door moeders en kinderen die zelf vergeten aandacht te besteden aan het voorkomen van luizen. De strijd tegen luizen vormt bij deze groep dan ook een groot probleem.

    Wat iedereen moet weten over hoofdluis, wetenschappelijk onderzocht:

    1. De luizen besmetting kan niet worden bestreden door kammen alleen (de larven zijn klein en glijden door de tanden van de kam).

    2. Veel luizenmiddelen zijn niet langer volledig effectief of hebben helemaal niet gewerkt. Luizen worden immuun voor sommige middelen.

    3. Veel luizenmiddelen zijn giftig en schadelijk.

    4. Een groot aantal producten zijn zeer brandbaar wat kan leiden tot permanente schade.

    5. Een nieuwe infectie kan ook plaatsvinden de volgende dag, wanneer een behandeld kind in contact komt met het haar van een onbehandeld kind.

    6. Moeders voeren vaak zinloze activiteiten uit tegen de bestrijding van hoofdluis, zoals het dagelijks wassen van lakens en het bevriezen teddyberen. Deze activiteiten worden als vermoeiend en irriterend gezien. Het is ook onnodig, omdat luizen van warmte houden en alleen het hoofd verlaten wanneer er haar contact is met een andere persoon.

    7. Het is verder belangrijk om:
    a) Aandacht te besteden aan de aanwezigheid van luizenbesmetting (haar inspectie).
    b) Bepalen waar de infectie plaatsvindt.
    c) Bij de bestrijding alle kinderen en de moeder van het gezin te behandelen.
    d) De behandeling na 8 – 10 dagen te herhalen om net uitgekomen larven te doden.
    e) Een effectieve, niet-giftig en vooral niet brandbaar, antiluizen middel te gebruiken.

    Prof. Mehlhorn, auteur van 29 wetenschappelijke boeken (o.a. Encyclopedie van Parasitologie, 2 vols Sprincer, New York, 2008) en voorzitter van het departement Zoomorphologie, Cytologie en Parasitologie op de universiteit van Düsseldorf, heeft zijn leven in dienst gesteld van het bestuderen van parasieten. Hij is een veelgevraagd spreker over de hele wereld vanwege zijn baanbrekend werk op dit gebied. Hij zal tijdens zijn lezingen ook ingaan op het bestrijden van tekeninfecties.
    Programma (onder voorbehoud):
    Maandag 12 april Tiel
    Dinsdag 13 april Eindhoven
    Woensdag 14 april Zwolle
    Donderdag 15 april Rotterdam
    Vrijdag 16 april Amsterdam
    De lezingen zijn op maandag tot en met donderdag vanaf 18.00 uur, op vrijdag vindt het programma plaats in de ochtend. Kijk voor meer informatie op: http://www.dewaarheidoverluizen.nl.

    De workshops van professor Mehlhorn worden gesponsord door OTC Pharma International B.V.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>