Alle kinderen een fietshelm op

Een grote meerderheid van de recreatieve fietsers is vóór het verplicht stellen van een fietshelm voor kinderen. Dat is het resultaat van een onderzoek van fietswebsite fietsen.123.nl. Ik ben er helemaal voor! Als je die kleintjes ziet scheuren op die miniscule fietsjes, dan lijkt het me niet meer dan normaal. En mijn eigen kinderen? Oeps… Die hebben wel een helm, alleen nooit op… Stom he?

Volgens een schatting van verkeersdeskundige Bert J. Woudenberg draagt nu slechts 10 à 15% van de 4- tot 8-jarigen een fietshelm. Woudenberg wijst er in de Consumentengids van april 2008 op, dat ongeveer 25% van de kinderen die hoofdletsel oplopen op de fiets het slachtoffer is van een verkeersongeval. “Driekwart raakt gewond als gevolg van instabiliteit. Kinderen vallen nu eenmaal makkelijk; ze hebben nog een wankel evenwicht”. Woudenberg verwondert zich erover, dat ouders hun kinderen binnen beter beschermen dan buiten. “Binnen zitten ze in een box en voorkomt een traphek, dat ze van de trap vallen. Maar eenmaal buiten lijkt geen extra bescherming nodig”. Woudenberg wijst verder op de situatie in andere landen. “Ik praat veel met mensen uit Zweden en Duitsland en die vallen soms van hun fiets van verbazing als ik ze hierover vertel. In die landen dragen bijna alle kinderen namelijk een helm. Volkomen logisch vinden ze dat. En dat zou hier ook zo moeten zijn”.

Niet minder dan 87% van de deelnemers aan het onderzoek is vóór. Slechts 13% wijst een wettelijke verplichting af. Belangrijkste reden om een fietshelm verplicht te stellen is het feit, dat het aantal gewonden met hoofdletsel door het dragen van een fietshelm flink zal afnemen. Dat was ook de conclusie in een rapport van de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat in augustus 2008 is verschenen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Fietshelm wel of niet verplicht bij kinderen?
Lees ook:Skihelmen voor kinderen verplicht
Lees ook:Versierde helmen moet fietsen voor kinderen veiliger maken
Lees ook:Ouders; doe schaatsende kinderen een helm op!
Lees ook:Skiën met kids? Schaf een skihelm aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>