Nederlandse kinderen maken relatief gezien weinig schokkends mee

Een op de zeven jonge kinderen heeft in zijn of haar leven een schokkende gebeurtenis meegemaakt. Het gaat om gemiddeld vier kinderen per basisschoolklas, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van psycholoog Eva Alisic van het UMC Utrecht. En met schokkend wordt in dit geval ook echt schokkend bedoeld… Toch staat het niet in verhouding met wat Amerikaanse kinderen meemaken.

Alisic heeft 1770 schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar ondervraagd in de provincie Utrecht. Zo'n vier kinderen per klas hebben iets heel schokkends meegemaakt, zoals het overlijden van een gezinslid, of ze zijn getuige geweest van geweld of zelfmoord. Geslacht en etniciteit blijken geen invloed te hebben. Van die kinderen heeft zo'n 15 procent last van posttraumatische stress. Geslacht en etniciteit blijken geen invloed te hebben. Hoe ouder kinderen zijn, hoe groter de kans logischerwijs is dat ze iets ernstigs hebben meegemaakt. Het is voor het eerst dat zo'n onderzoek in Nederland is uitgevoerd. Alisic noemt de resultaten relatief geruststellend. "Van niet-Amerikaanse kinderen weten we eigenlijk heel weinig. Het bevestigt het vermoeden dat kinderen in Nederland veel minder vaak geweld meemaken dan in Amerika." Volgens haar is het onderzoek de eerste stap om trauma's bij kinderen in beeld te krijgen.

Lees ook:Veel bananen eten vergroot de kans op een zoon
Lees ook:Jonge meiden voelen zich schuldig over eten
Lees ook:Effect huiselijk geweld op kinderen onderschat
Lees ook:Eerste bevallingscoaches opgeleid
Lees ook:Nieuwe therapie voor aangerande of verkrachte meisjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>