Drinken tijdens je zwangerschap kan ECHT niet!

Vrouwen moeten helemaal geen alcohol drinken gedurende de zwangerschap. Lijkt mij hartstikke logisch, maar toch zijn er nog redelijk wat vrouwen die die regel aan hun laars lappen. Daarom is er nu de campagne 'Negen maanden zwanger, negen maanden alcoholvrij' van start gegaan. De campagne is een initiatief van Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland, Stichting Alcohol Preventie (STAP) en Tactus Verslavingszorg. Bij de campagne hoort natuurlijk een website: www.negenmaandenalcoholvrij.nl.

Verder worden door het hele land ballonnen en flessenopeners (en dit begrijp ik dan weer niet helemaal…) aan jonge vrouwen uitgedeeld. Ook verspreiden de organisaties posters op plaatsen waar de doelgroep komt, zoals consultatiebureaus, kinderdagverblijven en bij gynaecologen en vroedvrouwen. 

De actie is deze week begonnen in aanloop naar zondag 9 september (09-09), de dag dat wereldwijd activiteiten worden georganiseerd voor meer bewustwording van de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap.

Alcohol kan via de placenta in de bloedstroom van de ongeboren baby komen. Omdat de lever van de baby nog niet werkt blijft de alcohol lang in het lichaam van de baby en kan het de hersenen en andere organen beschadigen.

In 2005 stelde de Gezondheidsraad in een rapport dat niet is aan te geven hoeveel alcohol zonder riciso is. Het enige veilige advies aan vrouwen die zwanger willen worden of zijn, is geen alcohol, zelfs geen glaasje af en toe, te drinken.

Lees ook:Moedermelk testen op sporen alcohol
Lees ook:Van drinken tijdens je zwangerschap krijg je ettertjes
Lees ook:Hoe meer jij drinkt tijdens je zwangerschap…
Lees ook:Weer een reden om niet te drinken als je zwanger bent!
Lees ook:De zoveelste anti-alcoholcampagne voor jongeren: zal het helpen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>