Zwangere junkfoodjunks krijgen junkfoodkinderen

Een suiker- en vetrijk dieet bij zwangere mama’s kan de hersenen van ongeboren baby’s zodanig programmeren dat hun kinderen na de geboorte regelmatig zin hebben in junkfood. Je weet dus wat je te doen staat als je zwanger bent: gezond eten! Maar daar heb je, mag ik hopen, dit bericht niet voor nodig. Dat doe je sowieso al, toch?Wetenschappers aan de universiteit van Adelaide voerden een experiment uit op twee groepen ratten tijdens hun zwangerschap en zoogtijd. Ze gaven de eerste groep zwangere ratten ‘standaardvoedsel’ terwijl de andere groep werd onderworpen aan een suiker- en vetrijk dieet. Na de geboorte mochten de babyratten zelf hun eigen voedsel uitkiezen: het ‘normale’ voedsel of de junkfoodversie. Wat blijkt nu? Het nageslacht van de mamaratten die tijdens de zwangerschap hun buikje rond aten met junkfood, koos veel meer voor het ongezonde eten dan voor de normale rattenmaaltijd.
De onderzoekers namen de hersenactiviteit van de babyratten onder de loep en gingen op zoek naar chemische stoffen zoals dopamine en opioïden. Deze ‘feel good’-stoffen waren meer aanwezig bij de junkfoodratten, wat kan betekenen dat ze tijdens de zwangerschap verslaafd raakten aan suiker en vetten. Het onderzoek zou volgens de wetenschappers verklaren waarom sommige mensen sneller verslaafd worden aan junkfood dan anderen.

Bron: HLN

Lees ook:Van suiker eten kun je dom worden…
Lees ook:Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen
Lees ook:Informatie op dieet.blog.nl
Lees ook:Eten voor twee? Doe maar niet!
Lees ook:Dikke mama’s baren niet automatisch dikke baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>