Basisschoolleerlingen hebben negen uur slaap nodig

Zo: volgens artikel ga ik mijn zoon van tien vandaag eens onder de neus drukken. Basisschoolleerlingen hebben tenminste negen uur slaap nodig om goed te kunnen leren. Een slaaptekort beschadigt de basisvaardigheden die nodig zijn voor leren, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Barcelona. Volgens de onderzoekers moeten ouders meer gewezen worden op het belang van slapen voor het welbevinden van hun kinderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zelfs kinderen die acht tot negen uur slapen per nacht meer moeite op school hebben dan kinderen die negen tot elf uur slaap krijgen. Nou, mijn zoontje vindt dus ook dat hij met gemak om een uur of tien naar bed kan!  Deze minimale drempel van negen uur is gebaseerd op de slaappatronen van 142 6- en 7-jarigen in Spanje. Een slaaptekort of een onregelmatig slaappatroon verstoorden zowel het geheugen, de motivatie als het leervermogen. Bij taal en schrijven werden ook specifieke problemen waargenomen. “De gemiste slaapuren vervormen de prestaties van de kinderen op het gebied van taalkennis, grammatica en spellingregels, maar ook bij bijvoorbeeld begrijpend lezen.”, zegt onderzoeker Ramon Cladellas. “Dit zijn basisvaardigheden. Een achterstand leidt dus tot problemen bij alle vakken.”
Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat pestende en agressieve leerlingen vaak niet genoeg slaap krijgen. Een slaaptekort lijkt ook gepaard te leiden tot gedragingen die vergelijkbaar zijn met ADHD. Vooral kinderen die minder dan acht uur per nacht slapen vertonen verstoord gedrag. Volgens Cladellas worden ouders vooral bewust gemaakt van de ‘gevaren’ van ‘verlijmd’ zijn met de televisie, computer en videogames. Een regelmaat in het slaappatroon is echter van even groot belang.

Bron: nu.nl

Lees ook:Zorg nou dat je kind voldoende slaap krijgt!!!
Lees ook:Laat kinderen in het weekend veel slapen en voorkom obesitas
Lees ook:Daarom moet jouw tiener bijtijds naar bed…
Lees ook:Een derde van alle kinderen heeft slaapproblemen
Lees ook:Je kind groeit het hardst als het slaapt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>