Jacht op hoofdluis is geopend!

Hoofdluis… Alleen van het woord krijg ik al jeuk. Ik heb het gelukkig met de kids nog niet bij de hand gehad, maar volgens mij krijgen we er uiteindelijk allemaal wel eens een keer mee te maken. ,,Als ouders regelmatig het haar van hun kinderen doorkammen, is er straks geen hoofdluis meer te vinden.” Projectmanager en moeder Ingrid Ligthart had genoeg van hoofdluis op school en richtte het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) op.  Sinds vrijdag is met die vereniging de jacht op de hoofdluis officieel geopend.

Volgens Ligthart is er in Nederland geen instantie die het aantal besmettingen van hoofdluis bijhoudt. 
Het Landelijk Steunpunt gaat dit daarom registreren en heeft plannen voor een wetenschappelijk onderzoek naar de parasiet in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam. ”Vermoedelijk krijgt elk jaar ongeveer 10 procent van de basisschoolkinderen te maken met het vervelende beestje.” Het LSH wil dat percentage in vijf jaar terugbrengen naar 1. ”Als alle ouders de haren van hun kinderen bijvoorbeeld na de zomervakantie doorkammen, zijn we, denk ik, binnen vijf jaar van het beestje af. De luis moet gestructureerd en preventief aangepakt. Niet pas als de besmetting al heeft plaatsgevonden.” Het LSH gaat ouders actief voorlichten zodat die zich beter kunnen voorbereiden op het beestje. Zo organiseert de vereniging op 14 oktober een Landelijke (anti) Luizendag.

Lees ook:Hoofdluizendag valt midden in voorjaarsvakantie
Lees ook:Luizen-risico-gebieden in kaart gebracht
Lees ook:Hoofdluis veelvoorkomend probleem op scholen
Lees ook:Nieuwe richtlijnen luizenbestrijding: ouders let op!
Lees ook:Hoe de hoofdluizen van je kinderen van pas kunnen komen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jacht op hoofdluis is geopend!

  1. Tante

    Geachte mevrouw, wat denkt u dat de ouders doen als hun kind[eren] luis hebben? Kámmen, 2 keer per dag, 20 minuten per keer per kind. De scholen weten zich geen raad, de drogisten kunnen de anti middelen niet aan slepen. De GGD weet het óók niet meer. Als kammen de oplossing zou zijn dan was het probleem al opgelost. Hopelijk blijven uw kinderen altijd luizenvrij.

      /   Reply  / 
    1. MardiCare

      Kammen, 2 keer 20 minuten per dag, gedurende 2 weken. Dit is verre van een leuk tijverdrijf. Buiten dat, men heeft wel wat beters te doen.
      Niemand weet raad, wij wel. MardiCare gaat met een wetenschappelijk en klinisch bewezen apparaat de helpende hand bieden en gaat de strijd aan met de neten en luizen, dit in één behandeling van 30 minuten.

      Meer informatie: http://www.mardicare.nl

        /   Reply  / 
  2. luizencape

    Waarom een luizencape:
    Indien een persoon luizen heeft is de kans groot dat ze terecht komen op de kraag van de jas. Doordat jassen het meest van de tijd tegen elkaar hangen op de kapstok, bestaat er een grote kans dat de luis zijn weg vervolgt naar de buurman/vrouw.Deze weg wordt afgesneden middels een luizencape.

    Luizen kunnen namelijk niet springen of vliegen.

    De luizencape is ontwikkeld omdat voorheen altijd de jassen in zakken werden gestopt. Hierdoor kon de hoofdluis op de bodem van de zak achterblijven zodat
    er continue kans was op herbesmetting.

    Ook het feit dat natte jassen niet konden uitlekken of uitwasemen,
    waardoor er bij het uitnemen van de jas schimmels en bacteriën
    vrijkwamen, heeft tot ontwikkeling van de luizencape geleid.

    De luizencape heeft aan de bovenzijde een kleine opening die met een trekkoord wordt afgesloten waardoor de lus of kraag van de jas aan de kapstok kan worden gehangen
    zonder dat de luizen de kans krijgen zich op de cape te nestelen.
    Op het gladde materiaal hebben de ongenode gasten met hun tentakelpootjes geen grip.

    Waarom geen Luizenzakken:
    Dit zijn nylon zakken die hermetisch worden afgesloten d.m.v een trekkoord of rits.

    Doordat er ook natte of vochtige jassen in de zak worden gestopt kunnen deze jassen niet uitlekken of uitwasemen. Ook het feit dat neten sneller uitkomen in een vochtige omgeving maakt dat de luizenzak geschikt is voor het uitkomen van de neten tot hoofdluis.
    Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

    Wat ook niet de bedoeling is : Indien een persoon wordt behandelt tegen hoofdluis maar niet zijn luizenzak heeft gewassen op 60 graden dan zal de persoon continue zichzelf blijven besmetten.
    Dit komt doordat de persoon zijn jas weer in de zak stopt waar eventueel de neten of hoofdluis zich bevindt op de bodem.

    Luizen kunnen nl minimaal 48 uur overleven zonder gastheer.

    Ondanks het feit dat sommige zakken ventilerend zijn zal dit nooit voldoende zijn omdat jassen in elkaar gepropt zitten in de zak. Ventilerend werkt alleen als de jas uithangt wat dus niet mogelijk is in een zak.

    Doordat de vochtige c.q. natte jassen meestal niet schoon zijn bestaat er een grote kans dat er schimmels ontstaan doordat de jas enige tijd gepropt in de zak blijft zitten.

    Indien 1 kind een luizenzak gebruikt voor zijn natte jas zou geen probleem moeten opleveren maar het feit dat doorgaans circa 30 kinderen in een klas hun natte c.q. vochtige jas uit de zak nemen maakt dat er vele schimmelbacteriën kunnen vrijkomen. Kinderen zijn zeer allergisch zijn voor schimmels.
    Luizenzakken zijn geen oplossing voor de luizenproblematiek !

    Voor informatie over bodyluis:

    http://www2.cnrs.fr/en/1716.htm

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>