Luizen-risico-gebieden in kaart gebracht

De basisscholen zijn weer begonnen en veel kinderen op een kluitje betekent een grotere kans op hoofdluis. Ieder jaar hebben een kleine kwart miljoen basisscholieren last van de vervelende beestjes. Wij zijn totnutoe de dans ontsprongen: ik moet er echt niet aan denken ze aan te treffen op de hoofden van de kids. We proberen ze met luizencapes buiten de deur te houden, maar ergens weet ik natuurlijk dat dat ook geen garantie is. We hopen dan maar dat ze wegblijven… De website www.luizenradar.nl brengt in kaart wat ‘risicogebieden’ zijn. Moet ik daar dus uit de buurt blijven! ”Na de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal besmettingen”, zegt Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Ouders en schoolbesturen kunnen besmettingen aangeven op de site. Ook wordt de verkoop van hoofdluisproducten in de gaten gehouden. ”Na de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal besmettingen’’, zegt Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis.
”Het is niet aangetoond dat hoofdluis vaker voorkomt in de zomer. Gedurende het schooljaar wordt er regelmatig gecontroleerd, maar dat ligt natuurlijk stil als de scholen dicht zijn.’’
Hoofdluis is erg besmettelijk. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten en erg fysiek zijn, kan hoofdluis daar welig tieren. Waar eerder werd gedacht dat het hele huis van boven tot onder geboend moest worden om de beestjes uit te roeien, is inmiddels bekend dat het haar kammen met speciale luizenkammen voldoende is. De website wordt woensdag gelanceerd en is in het leven geroepen door Prioderm, producent van hoofdluisproducten.

Lees ook:Jacht op hoofdluis is geopend!
Lees ook:Hoofdluizendag valt midden in voorjaarsvakantie
Lees ook:Hoofdluis veelvoorkomend probleem op scholen
Lees ook:Nieuwe richtlijnen luizenbestrijding: ouders let op!
Lees ook:Aandacht voor hoofdluisprobleem: vijfde Landelijke Hoofdluisdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>