Wat je kind al kan

Op deze blog zal ik de komende weken verschillende dingen noemen die kleine kinderen leren. Vandaag: vergelijken en ‘hetzelfde zien’.

Vanaf ongeveer twee jaar kan je kind beginnen te begrijpen dat verschillende voorwerpen op elkaar lijken. Ze wijst op een horloge en een klok en zegt: ook! Hij ziet een konijn op televisie, pakt zijn knuffelkonijn en zegt: ook!

Dat is belangrijk, omdat hij anders iedere situatie opnieuw zou moeten begrijpen. Door zijn ervaring van ‘hetzelfde’ bouwt je kind een beeld op van hoe de wereld in elkaar zit.
Kinderen met een autistische stoornis kunnen problemen hebben om dit te leren. Zij moeten dan iedere keer opnieuw alle indrukken verwerken en zijn dus gebaat bij een zeer voorspelbare omgeving.

Dit is een belangrijke vaardigheid. In wezen begint je kind te begrijpen waar dingen voor bedoeld zijn. Ook leert je kind al een beetje ‘generaliseren’. Dat wil zeggen: hij herkent dat een konijn een pluizig wezen is met lange oren. En ander wezen met lange oren is dus ook een konijn. En dat alle voorwerpen met cijfers en wijzers uurwerken zijn. Natuurlijk weet hij nog niet waar al die dingen nu zo handig voor zijn…
En het gaat ook wel eens ‘mis’… Later zal hij leren dat een haas ook lange oren heeft, maar dat het toch geen konijn is. Je kunt dit vooral zien, als je kind in aanraking komt met nieuwe dieren of voorwerpen. Hij probeert ze te vergelijken met wat hij al kent. Dat lukt niet altijd. Als hij alle dieren met een vacht een konijn noemt, heeft hij het mis.

Bij volwassenen noemen we dat dan ook generaliseren: alle Turken zijn… alle moeders zijn… In dat geval is het generaliseren doorgeschoten en heeft degene die dat doet kennelijk te weinig ervaringen met alle verschillen die er kunnen zijn binnen een groep.

Kunnen generaliseren is dus belangrijk, maar het is ook zaak om altijd open te blijven staan voor verschillen!

Lees ook:Wat je kind al kan (deel 4)
Lees ook:Spellen: belangrijk of niet?
Lees ook:Rolbevestigend ‘werkje’
Lees ook:Wat je kind al kan (deel 2)
Lees ook:Oversteken met je kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>