Pedagogische tik is écht niet verantwoord

Schermafbeelding 2014-08-15 om 17.28.36De ‘pedagogische tik’ om een kind te corrigeren, is niet verantwoord, zo meldt De Stentor. Dat geloof ik ook niet. Slaan is niet goed voor je kind, maar je wordt er zelf ook helemaal niet gelukkiger van. En je doel? Nou, dat wordt er echt niet mee bereikt. Dat pedagogisch tikken uitdelen niet verantwoord is, betogen vier vertrouwensartsen van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling in een artikel in het vakblad Medisch Contact. De ‘corrigerende tik’ op broek of ledemaat kan een opvoedkundig effect hebben, menen twee andere artsen die in het juni-nummer van hetzelfde tijdschrift een pleidooi hielden voor deze ‘doeltreffende disciplinerende tactiek door een liefhebbende ouder’. De sinds 2007 bestaande wet, die geestelijk of lichamelijk geweld door ouders verbiedt, bemoeilijkt het goed opvoeden van kinderen tussen 2 en 6 jaar onnodig.
Hun betoog wordt nu onderuit gehaald door de vertrouwensartsen. Zij schrijven dat elke vorm van fysiek disciplineren schadelijk is voor kinderen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de meeste gevallen van fysieke kindermishandeling beginnen met dit soort op het eerste oog onschuldige correcties. De artsen schrijven: “In onze praktijk als vertrouwensartsen en jeugdartsen hebben wij dagelijks te maken met de glijdende schaal van ‘de tik om bestwil’ naar lichamelijke mishandeling.” De auteurs zien het verbod op lichamelijk geweld door ouders als een belangrijk hulpmiddel bij de begeleiding van onmachtige ouders en het propageren van positief ouderschap. Dat geldt ook voor ouders die afkomstig zijn uit landen waar lijfstraffen meer geaccepteerd zijn als opvoedmethode, zoals Turkije, Marokko en landen in Afrika en Oost-Europa.

Lees ook:In helft van de gevallen verkeerde diagnose kindermishandeling
Lees ook:Jan Brouwerprijs ter voorkóming van kindermishandeling
Lees ook:Ouders van nu scoren weinig punten
Lees ook:Kinderartsen in actie tegen rokende ouders! (HOERA!)
Lees ook:Kindermishandeling melden: beroepsgeheim of niet!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>