Ouders moeten meer met hun kinderen spelen!

De toekomst van kinderen loopt risico omdat ze nog weinig plezier beleven, beweren Britse experts. Uit een enquête blijkt namelijk dat twee derde van de ouders geen tijd heeft om te spelen met hun kroost. Nou, ik heb ook niet altijd tijd om te spelen met de kids hoor… Maar ‘nooit’ tijd… Nee, dat dan weer niet. Door te spelen leren jongeren onafhankelijk te zijn, problemen op te lossen, creatief te zijn en hun verbeelding te laten werken. Wat ik pas echt erg vind, is dat kinderen niet buiten kunnen spelen omdat hun ouders dat eng vinden. Dat ze dat eng vinden is in bijvoorbeeld een stad ook wel terecht, maar ga dan gewoon niet in een stad wonen, denk ik dan!44 procent van de Britse gezinnen is het gelukkigst wanneer ze samen spelen. 89 procent van de ouders merkt ook op dat hun kinderen stouter zijn wanneer ze overdag de kans niet kregen om te spelen. De Britse psychologe Amanda Gummer: “Kinderen de tijd niet geven om te groeien en te spelen leidt tot een passieve generatie die niet creatief is en een gebrek aan verbeelding heeft.” Veel ouders laten hun kroost niet buitenspelen, want ze vrezen voor hun veiligheid. Daarom lanceert de Britse organisatie ‘Toy and Hobby Association and Play England’ een campagne om het bewustzijn te vergroten rond het belang van speeltijd.

De Britse expert en tv-presentator Jeff Brazier zegt echter dat tijd om te spelen vrijmaken voor kinderen vitaal is. “De meeste ouders sturen hun kinderen naar school om zich te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren, maar van spelen maken weinigen een prioriteit. Ze beseffen niet dat dit ernstige effecten op de ontwikkeling kan hebben. Ik ben een single vader, ik speel met mijn twee zonen het uur voor ze naar bed gaan. Wanneer je hier een onderdeel van hun dagelijkse routine van maakt, ben je er zeker van dat dit gebeurt en dit niet verwaarloosd raakt. Zo weten jongeren ook instinctief dat het na hun huiswerk speeltijd is. Het is een moment dat we samen spenderen en waarbij ik me echt op hen focus, weg van het werk en andere afleidingen. We spelen dan spelletjes als verstoppertje, of doen aan sporten als tennis en voetbal. Ik geniet hier evenveel van als de kinderen. ”

Brazier beseft dat het moeilijk kan zijn voor werkende ouders om hier tijd voor vrij te maken, maar hij benadrukt het belang hiervan. “Het heeft een groot effect op hen, zowel lichamelijk als emotioneel, het is echt leuk. Vooral als ze met elkaar spelen, want dan zijn ze het creatiefst en maken ze het meest plezier.” Kinderen hebben volgens Gummer tijd nodig om te spelen zonder volwassenen. Ze moeten leren zich te vervelen en hen zelf laten kiezen wat te doen. “Plan hun agenda’s niet te vol met lessen en activiteiten. Werkende ouders proberen vaak de gemiste tijd met hun kinderen goed te maken door hun schuldgevoel. Ze willen elke minuut laten tellen, en doen dan enkel constructieve dingen. Kinderen moeten echter al zoveel bevelen volgen, het is goed hen dingen zelf te laten ondernemen.”
Door te spelen leren jongeren onafhankelijk te zijn, problemen op te lossen, creatief te zijn en hun verbeelding te laten werken. Tijd te spenderen met leeftijdsgenoten maakt dat ze beter kunnen samenwerken, onderhandelen, compromissen sluiten en dat ze andere belangrijke vaardigheden leren.

Lees ook:Ouders vinden vakantie zonder kinderen BEST FIJN!
Lees ook:Nooit vakantie
Lees ook:Hoe vaak lieg jij dit jaar tegen je kind?
Lees ook:Is een iPad voor peuters gelijk aan kindermishandeling?
Lees ook:Het leukste zomer speelgoed!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>