Weer werken als een kind nog heel klein is niet nadelig

Kinderen waarvan de moeder binnen drie jaar na geboorte weer aan het werk gaat, doen het later niet per se minder goed op school dan kinderen waarvan de moeder langer thuisblijft. Dat is goed nieuws, dan hoef je je dus ook niet schuldig te voelen dat je je carrière niet volledig stop zet. Aan de andere kant geldt dus wel dat je snel weer aan de slag moet. Wachten tot de kinderen naar school gaan is te lang.Dat blijkt uit onderzoek van het Macalester College uit Minnesota en de Universiteit van Californië. De onderzoekers bekeken de resultaten van 69 studies die sinds de jaren zestig over de hele wereld naar dit onderwerp zijn gedaan. “Ik denk dat dit aantoont dat moeders die weer snel aan het werk gaan als zij kinderen hebben gekregen zich niet te druk hoeven te maken over de effecten hiervan op welzijn van hun kinderen op de lange termijn”, aldus een van de onderzoekers. De invloed van de werkende moeder op de prestaties van het kind verschilt per sociale klasse en gezinsstructuur.
Kinderen uit gezinnen met een lager inkomen en uit eenoudergezinnen waarvan de moeder snel is gaan werken doen het qua gedrag en academische vaardigheden beter dan kinderen uit de middenklasse en tweeoudergezinnen waarvan de moeder snel weer is gaan werken. Een van de oorzaken hiervoor is dat als de moeder de enige ouder is en zij werkt er meer inkomen beschikbaar is en de kinderen dus minder stress ervaren en meer kansen krijgen. Bij kinderen uit hogere sociale klassen constateren de onderzoekers meer gedragsproblemen als de moeder al binnen een jaar na geboorte aan het werk ging. “Dit suggereert dat families waar het financieel niet nodig is niet per se heel veel voordelen hebben als de moeder snel weer aan het werk gaat”, aldus een van de onderzoekers.

Lees ook:Moeders: ga werken! Dat maakt je gezond!
Lees ook:Werkende moeders gezonder rond veertigste
Lees ook:Werkende moeders helemaal niet zo slecht voor een kind
Lees ook:In driekwart van de gezinnen werken beide ouders
Lees ook:Meeste ouders ongelukkiger na geboorte eerste kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>