Enig idee wat en of je kind drinkt?

Enig idee of je kind al drinkt? (En nee, je hoeft niet verder te lezen als je echte kleintjes rond hebt kruipen….) Ouders onderschatten namelijk het drank- en drugsgebruik van hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten donderdag door het Trimbos Instituut worden aangeboden aan minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie). Gemiddeld drinken scholieren drie keer zoveel alcohol als ouders denken. Oeps….

Opvoeders raken het zicht op het alcoholgebruik van kinderen kwijt doordat zij, naarmate kinderen ouder worden, vaker toestaan dat er alcohol wordt gedronken. Driekwart van de ouders van 12-jarigen vindt dat kinderen onder de 16 geen alcohol mogen drinken. Bij ouders van 15-jarigen is dat nog maar de helft.

Ouders hebben vaak ook geen zicht op andere middelen die hun kinderen gebruiken, zoals tabak en cannabis. Volgens de onderzoekers denkt een op de vijf ouders dat zoon- of dochterlief wel eens heeft gerookt, terwijl een derde van de kinderen dat al heeft gedaan. Tachtig procent van de opvoeders meent dat blowen schadelijk is. Twee derde van de ouders noemt het roken van tabak schadelijk.

Het onderzoek is vorig jaar uitgevoerd onder vierduizend ouders en ruim 7.500 leerlingen van het voortgezet onderwijs. Gelijktijdig met het aanbieden van het rapport aan minister Rouvoet start een campagne van het Trimbos Instituut. De campagne moet de kennis van ouders over het drank- en drugsgebruik van kinderen vergroten.

Lees ook:Geen glaasje champagne drinken met je tienerkind!
Lees ook:Teken een contract met je kind tegen alcohol
Lees ook:Overheid probeert ouders met campagne gevaren van alcohol te laten zien
Lees ook:Ouders veel te gemakkelijk over alcohol
Lees ook:Ouders na 1 januari niet strenger voor drinkende kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>