Kinderopvangkosten met 1400 euro per jaar omhoog

Ben ik even blij dat onze jongste over twee maanden van het kinderdagverblijf af gaat… Ik lees namelijk net dat ouders gemiddeld 1400 euro per jaar meer gaan betalen aan kinderopvang als de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, doorgaan. Nu betalen ouders gemiddeld 19 procent van de kosten zelf.

Volgens berekeningen in opdracht van de MOgroep Kinderopvang wordt dat in 2009 30 procent.

Het kabinet is dit jaar een half miljard meer kwijt aan kinderopvang dan het had beraamd. Om de oplopende kosten te beteugelen, wil het snijden in de vergoeding die ouders ontvangen. Waar de grootste klappen vallen, is nog niet te zeggen, aldus de MOgroep. De maatregelen die het kabinet wil nemen, moeten nog verder worden uitgewerkt. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de laagste inkomens daarbij ontzien.

Volgens de kabinetsplannen verdwijnt de gastouderregeling. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor de opvang.

De MOgroep is verbijsterd over de plannen en vreest dat de gastouderopvang ,,eraan gaat''. Nu vangen gastouders nog 140.000 kinderen op. In de reguliere opvang is geen plaats voor zoveel kinderen extra. Dat leidt tot enorme wachtlijsten.

Lees ook:Er komen lange wachtlijsten voort de kinderopvang
Lees ook:Eén op drie moeders zou liefst bij kinderen blijven
Lees ook:Kinderopvang voor steeds meer ouders te duur
Lees ook:Extreem veel meer geld kwijt aan kinderopvang
Lees ook:Kinderopvang vanaf 2011 niet te betalen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kinderopvangkosten met 1400 euro per jaar omhoog

  1. Lin

    Het kabinet heeft de geruchten inmiddels enigszins ontzenuwd:

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/3896684/_Kinderopvang__375_duurder__.html?p=2,1

    Toch is het geen goede ontwikkeling en ik denk ook niet dat het een goede ontwikkeling is dat men tot Prinsjesdag wacht met het uit de doeken van de plannen. Vrouwen die nu op zoek zijn naar een baan, zetten hun plannen nu wellicht toch nog even in de ijskast in afwachting van de kabinetsplannen.

    Daarnaast zal snijden in de gastouderopvang -of erger nog afschaffing- een onevenredig hoge druk leggen op het kinderdagverblijf. Het is geen ondenkbaar scenario dat door de groeiende wachtlijsten men zich genoodzaakt ziet de groepen te vergroten, wat de kwaliteit van de opvang niet bepaald ten goede zal komen. Als het niet uit de lengte komt, moet het toch uit de breedte.

      /   Reply  / 
  2. jules

    De actualiteit heeft ons alweer ingehaald. Gastouders moeten vanaf 2010 een diploma halen en als blijkt dat de gastouder dat niet heeft wordt de kindertoeslag teruggedraaid… Het wordt er niet gemakkelijker op. Tip die wellicht de pijn kan verzachten. Schrijf je eens in op http://www.oudermatch.nl Op deze site treffen ouders uit dezelfde buurt elkaar om de opvang onderling te regelen, bijvoorbeeld door een gastouder te delen. Het goede nieuws is dat beide ouders vanaf 2010 de kinderopvangtoeslag kunnen vragen bij gedeeld gastouderschap. Dat kan veel in de kosten schelen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>