Laat je kind met blokken spelen voor een goede taalontwikkeling

Als kinderen met blokken spelen, stimuleert dat hun taalontwikkeling, zo menen Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Washington na onderzoek onder 350 peuters. Niet iets waar je direct aan denkt. Als ik een kind een toren zie bouwen denk ik eerder dat ie iets in de bouw gaat doen! Ik maak me toch wel een beetje zorgen, wat de doordacht aangeschafte blokkenwagen is hier volledig links gelaten…

Een groep van 175 één- en tweejarigen kreeg plastic blokken om mee te spelen en werd daarbij geholpen door hun ouders. De ouders hielden vervolgens gegevens bij over de woordenschat en het taalgebruik van hun kind. Na zes maanden bleek de helft van de peuters voor te liggen op een controlegroep van kinderen die niet met blokken speelden. Hun taalscores waren gemiddeld 15 procent hoger.

Onderzoeker Dimitri Christakis legt uit dat met blokken spelen het denkvermogen, het geheugen en de fysieke capaciteiten van een kind stimuleert. Dit in een periode dat de hersenen van een kind snel groeien. De vaardigheden die je voor blokken bouwen nodig hebt, beschrijft hij als ‘de voorlopers van het denkvermogen en van de taalontwikkeling.’ “Oudere kinderen beginnen verhaaltjes te bedenken bij de blokjes,” aldus Christakis.

Hij benadrukt overigens dat ouders sceptisch moeten zijn tegenover beweringen van bepaalde speelgoedfabrikanten dat hun speelgoed kinderen slimmer en muzikaler maakt. Volgens hem zijn die beweringen “ongegrond.” 

Lees ook:Nieuw: Bobbi Memo-spel (win maar eens van je kind!)
Lees ook:Stimuleer de taalontwikkeling van je kind
Lees ook:Baby’s voor tv zetten heeft geen nut…
Lees ook:Voorlezen ook bij baby’s al zeer effectief
Lees ook:Nee…kinderen leren geen nieuwe woorden door televisie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>