Methode ontwikkeld om onhandigheid bij kinderen aan te pakken

Een kind thuis dat werkelijk alles omgooit en geen drie stappen kan zetten zonder te struikelen over de eigen voeten? Geen paniek. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelt een methode om onhandigheid bij kinderen te verminderen. Erg handig lijkt me! Het scheelt toch het nodige poetswerk en de nodige blauwe plekken!
 

Het betreft een nieuwe behandeling van kinderen met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis. Tot nu toe bleek behandeling daarvan weinig effectief, maar onderzoekers in Groningen hebben een behandelmethode ontwikkeld die duidelijk vooruitgang boekt.

"Men denkt vaak ten onrechte dat kinderen die onhandig zijn daar vanzelf overheen groeien, maar dat is niet zo", aldus de RUG. "Als je een kind met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis niet behandelt gaat het vaak zelfs achteruit."

Ondanks een normale intelligentie heeft 5 tot 10 procent van de basisschoolleerlingen problemen met de motoriek.

De methode heet de 'Neuromotor Task Training'. Onderzoekster Anuschka Niemeijer: "Kinderen die op hun zesde nog met zijwieltjes fietsen worden uitgelachen. En hoewel jongens en meisjes ongeveer evenveel last hebben van onhandigheid, vallen jongens hierdoor veel sneller buiten de groep.

Iemand die goed is in sport is vaak populair. Ben je onhandig, dan loop je een groter risico buitengesloten te worden."

Vaardigheden

In de methode staat het kind centraal, worden voornamelijk dagelijkse vaardigheden geoefend en heeft de therapeut een instruerende rol.

Niemeijer: "Daarbij wordt bijvoorbeeld niet geoefend door te zeggen dat een kind tegen de bal moet schoppen, maar door het uit te legen hoe dit het beste kan. Door inzicht te geven in hoe iets werkt kan het kind het geleerde ook daadwerkelijk toepassen."

Lees ook:Autistische meisjes anders dan autistische jongetjes
Lees ook:Steeds meer kinderen en tieners op wachtlijst psychiater
Lees ook:Hedendaagse baby’s kruipen veel te weinig
Lees ook:Vroeggeboren baby’s hebben later problemen met motoriek
Lees ook:Behandeling van kinderen met astma schiet vaak tekort

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>