Foetus leert al minder in buik als moeder drinkt

Foetussen van drinkende moeders hebben al moeite met leren wanneer ze nog in de baarmoeder zitten.  Noord-Ierse onderzoekers schrijven dit vrijdag in Alcoholism: Clinical & Experimental Research. Nog een reden extra om geen druppel te drinken als je zwanger bent! Het nieuwe onderzoek laat zien dat het kroost van drinkende moeders al in de baarmoeder moeite heeft met leren. Het gaat om één van de meest basale vormen van leren: het wennen aan en vervolgens negeren van herhaalde, niet bedreigende prikkels. Zoals bijvoorbeeld het voelen van je horlogebandje of het horen tikken van de klok. Deze vorm van leren wordt habituatie genoemd.
Voor het onderzoek werd een luidspreker tegen de buik van zwangere vrouwen geplaatst. Hiermee werd om de vijf seconden een luide toon ten gehore gebracht. Bij elke toon werd de lichaamsreflex van de foetus gemeten door middel van echo-opnames. Na een aantal keer de toon gehoord te hebben reageren gezonde foetussen niet meer, ze zijn dan volledig gehabitueerd. Foetussen van drinkende moeders deden er langer over om aan de toon te wennen. Moeite om prikkels te negeren kan een voorbode zijn voor aandachtsproblemen op latere leeftijd. De onderzoekers vermelden verder dat ook kleine hoeveelheden alcohol de foetus schade kunnen bezorgen. Ze adviseren alle aanstaande moeders dan ook om niets te drinken.

Lees ook:Moeders geven kind al berichtjes in de baarmoeder
Lees ook:Ongeboren baby lacht en huilt al!
Lees ook:Als mams drinkt, gaan de kinderen dat ook doen…
Lees ook:Baby’s kunnen in je buik al woorden ‘leren’
Lees ook:Van veel eten tijdens je zwangerschap krijg je…een jongen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>