Geplande thuisbevalling net zo veilig als ziekenhuisgeboortes

Bevallingen met laag risico kunnen beter thuis gedaan worden, zo blijkt uit een analyse van verschillende studies. Het Deense onderzoek is een update van een eerder groot onderzoek uit 1998 en bestaat uit vele verschillende studies. Het laat zien dat goed geplande thuisbevallingen op veel plekken in de wereld net zo veilig zijn als geplande ziekenhuisgeboorten. Daarnaast zijn er vaak minder ingrepen nodig en zijn er minder complicaties.Het onderzoek gaat om een vergelijking tussen van te voren geplande thuis- en ziekenhuisbevallingen waar weinig complicaties te verwachten waren. Tezamen met een ervaren vroedvrouw voor de thuisbevalling, was ook van te voren nagedacht over wat te doen als er wel onverhoopt complicaties optraden en hoe eventueel zo snel mogelijk toch in een ziekenhuis te komen. Thuisbevallen is niet overal even goed georganiseerd, maar waar het kan, zou het goed geïntegreerd moeten worden met de gezondheidszorg.
Uit het meta-onderzoek blijkt onder meer dat routine en makkelijke toegang tot medische ingrepen de risico’s van onnodige ingrepen vergroot. Dat verklaart waarom vrouwen die thuisbevallen een grote kans hebben spontaan te bevallen. Ook zijn er bij thuisbevallingen tot wel 60 procent minder ingrepen nodig tijdens de bevalling, zoals keizersnedes en ruggenprikken. De onderzoekers stellen wel dat er uit de studie geen voorkeur te trekken is voor een thuis- of ziekenhuisbevalling, vooral omdat de onderzoeksgroepen niet experimenteel in te delen zijn: ieder mens heeft het recht om te kiezen voor de bevalling die men wil. Dit is zelfs vastgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lees ook:Thuisbevallingen steeds minder populair
Lees ook:Ziekenhuisbevallingen vergroten risico op astma
Lees ook:Thuis bevallen net zo veilig als het ziekenhuis
Lees ook:Thuisbevallen in armere regio’s Nederland gevaarlijker
Lees ook:Thuisbevallingen geven drie keer zoveel risico

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>