Keizersnede geeft vergrote kans op ademhalingsproblemen

Kinderen die via een keizersnede ter wereld komen, hebben vier keer zoveel kans op ademhalingsproblemen als kinderen die natuurlijk worden geboren, zo ontdekten Deense onderzoekers. Da's lekker dan! Je zit al niet te wachten op een keizersnede, en deze bijkomstigheid maakt het allemaal niet veel fijner. Nou ja, vier keer zoveel kans. Maakt nog steeds een goede kans dat je kindje helemaal gezond ter wereld komt. 

Anne Hansen van het Aarhus Universitair ziekenhuis in Denemarken heeft hiervoor 34000 geboortes onderzocht. Zij zegt dat de risico's het grootste zijn wanneer de keizersnede voor de 39e week wordt uitgevoerd. Vaak wordt in de 37e en 38e week al voor keizersnede gekozen. Het gaat dan niet om spoed keizersneden. De ademhalingsproblemen zijn vaak niet serieus, maar zuurstofbehandeling en couveuse zijn wel nodig.

Het risico op ademhalingsproblemen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door bepaalde veranderingen die optreden rond de geboorte. Zo zorgt de geboorte ervoor dat hormonen worden vrijgemaakt in de moeder. Deze worden doorgegeven aan de baby. De longen van de baby kunnen daardoor hun ontwikkeling afmaken. 

Lees ook:Keizersnede verhoogt kans op astma met 80%
Lees ook:Zelf in stuitligging geboren? Vergote kans dat je kind ook zo komt!
Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen
Lees ook:Vrouw bevalt van baby van bijna NEGEN kilo!
Lees ook:Aanwezigheid man in verloskamer verhoogt de kans op keizersnede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>