Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen

Oudere vaders hebben meer kans op kinderen met ernstige problemen als zelfmoordpogingen, ADHD, schizofrenie en verslavingen, zo is gebleken uit een onderzoek van Indiana University en het Karolinska Instituut onder ruim 2,6 miljoen Zweden. De onderzoekers analyseerden de medische gegevens van alle baby’s die tussen 1973 en 2001 in Zweden ter wereld kwamen. Kinderen van 45-jarige vaders bleken 25 keer zo veel kans op een bipolaire stoornis te hebben als een kind van een 24-jarige man. Daarnaast liepen kinderen van oudere vaders dertien keer zoveel risico op ADHD.  Het risico op autisme is 3,5 keer groter en de kans op zelfmoordneigingen en drugsverslaving zijn 2,5 keer groter. Kinderen die verwekt waren door een vader van 45 jaar haalden bovendien lagere cijfers op school dan kinderen met een vader die bij hun geboorte 24 was. Er werd geen bepaalde leeftijd gevonden waarop de risico’s toenamen. De effecten namen toe naarmate de vader ouder was.

Lees ook:Tienermoeders hebben grotere kans op autistisch kind
Lees ook:Kinderen van oudere vader lelijker…
Lees ook:Autistische kinderen sneller spelletjesverslaafd
Lees ook:Actieve vaders maken kinderen slimmer
Lees ook:Bij een zwangerschap boven de 35 neemt kans op autisme toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>