Je kind wordt eerder dik van magere dan van volle melk

Schermafbeelding 2013-03-19 om 17.39.17Volgens nieuw onderzoek zouden peuters die volle melk drinken minder aankomen dan hun leeftijdsgenoten die magere melk krijgen. Dat komt waarschijnlijk omdat de volle melk langer een vol gevoel geeft, waardoor ze minder eten. Tot die conclusie kwamen Amerikaanse wetenschappers van de University of Virginia School of Medicine na een rondvraag bij 11.000 ouder, meldt HLN. Aan hen werd gevraagd welke soort melk hun kinderen van twee en vier jaar kregen: magere melk, één procent halfvolle melk, melk met twee procent vet, volle melk of sojamelk. Daarnaast werden de kinderen ook gemeten en gewogen op beide leeftijden. Eén op de drie kinderen bleek last te hebben van overgewicht op beide tijdstippen.
Met het onderzoek konden de wetenschappers vaststellen dat de zwaardere kinderen vaker magere of halfvolle melk dronken, met 14 procent van de zwaardere tweejarigen en 16 procent van de vierjarigen. Ter vergelijking: slechts 9 procent van de tweejarigen en 13 procent van de vierjarigen met een normaal gewicht dronken deze melk. De tweejarige kinderen die hoofdzakelijk vetarme en magere melk dronken, hadden 57 procent meer kans op overgewicht tegen de leeftijd van vier. Het gemiddelde gewicht van kinderen die volle melk dronken, was daarentegen lager over dezelfde periode. “We veronderstelden dat de studie zou aantonen dat vetarme en magere melk helpt om het gewicht laag te houden, maar dat was dus niet het geval”, zegt onderzoeksleider professor Mark DeBoer. “Hoewel ouders dus met de beste motieven kiezen voor vetarme melk, is het net de volle melk die het gewicht op punt houdt. Dat komt waarschijnlijk omdat het vet langer een vol gevoel geeft, waardoor het de honger naar andere calorierijke voedingsmiddelen beperkt.”

Lees ook:Kinderen die volle melk drinken wegen gemiddeld vier kilo minder dan leeftijdsgenootjes
Lees ook:Geef je kind niet te lang de fles!
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Tieners zien hun eigen overgewicht niet
Lees ook:Eenderde baby’s voor een jaar al obees…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>