Kind nu dik? Grotere kans op dementie later!

Het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar in Nederland zal explosief groeien, zo voorspellen vier hoogleraren in de Volkskrant. En daar hebben wij ouders van jonge kinderen een hand in. Want de dikke kinderen van nu hebben een vergroot risico om later dement te worden. Ik denk dat we wederom kunnen concluderen dat overgewicht bij kinderen echt veel ernstiger is dan gedacht….De professoren van de VU en het VU Medisch Centrum leggen een verband tussen dementie en een ongezonde levensstijl. Ze willen het “zwaar onderschatte” probleem van obesitas onder jongeren aanpakken.
“Deze ziekte wordt niet serieus genomen. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten”, beklaagt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zich. Ook collega Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht, baart zich zorgen. Seidell noemt overgewicht “een sluipmoordenaar”, omdat daardoor al op jonge leeftijd ernstige schade wordt toegebracht aan hersenimpulsen. Behalve dementie is het stijgende risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte ook een belangrijk issue.

Lees ook:Schandalig! Nederland telt 12.000 levensgevaarlijk dikke kinderen
Lees ook:Overgewicht verhoogt kans op astma bij kinderen
Lees ook:Kort slapen zorgt voor dikke kinderen
Lees ook:Kinderen slecht voor huwelijk
Lees ook:Hoe ouder de mama, hoe dikker de baby bij geboorte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>