Overgewicht verhoogt kans op astma bij kinderen

vergewicht is helemaal nergens goed voor, en bij kinderen al helemaal niet. Het verhoogt hun risico op astma namelijk. Maar er is nog hoop. Want wanneer een kind op jonge leeftijd overgewicht vertoont, maar daarna een normaal gewicht ontwikkelt, dan normaliseert de kans op astma. Hou je kind op het juiste gewicht dus!

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het RIVM, in samenwerking met verschillende ziekenhuizen en Sanquin. In het onderzoek is bij meer dan 1000 kinderen onderzocht hoe veranderingen in het gewicht het risico op astma beïnvloeden in de eerste acht levensjaren. Gedurende deze jaren zijn gegevens verzameld over astmasymptomen in combinatie met lengte en gewicht van de kinderen. Hiernaast zijn allergie- en longtesten uitgevoerd bij de kinderen op 8-jarige leeftijd. Kinderen die overgewicht hadden op de leeftijd van 6-7 jaar, bleken op 8-jarige leeftijd een grotere kans te hebben om last te hebben van benauwdheid en verhoogde gevoeligheid van de longen. Dit is een duidelijk kenmerk van astma. Kinderen die overgewicht hadden op jonge leeftijd, maar een normaal gewicht ontwikkeld hadden toen ze 6-7 jaar waren, hadden geen verhoogd risico meer op deze astmasymptomen. Dit betekent dat afvallen bij kinderen met overgewicht de astmasymptomen mogelijk in positieve zin zou kunnen beïnvloeden. Nader onderzoek zal dit in de praktijk nog moeten uitwijzen.

Lees ook:Baby’s die snel dikker worden, hebben grotere kans op astma
Lees ook:Zorg dat kleuters niet te zwaar worden!
Lees ook:Dikke moeders verhogen kans op astma kids
Lees ook:Dikke moeders verhogen risico astma kinderen
Lees ook:Levertraan of vis helpt bij kinderen met

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>