Vaccin astma in zicht!

Nederlandse onderzoekers hebben een flinke stap gezet in de richting van een vaccin tegen astma. Het kan wel nog tien tot twintig jaar duren voor er daadwerkelijk een vaccin is, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat dit fantastisch nieuws is! Ik heb zelf een zoontje met astma, die nu ook nog eens last heeft van erge hoestbuien door een soort verkoudheidsvirus. En dan zie je pas goed wat zieke longen met je doen… Hij blijft er af en toe bijna in!Bij astma zorgen bepaalde cellen in de longen voor een heftige afweerreactie tegen prikkels die eigenlijk onschuldig zijn. De wetenschappers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam ontdekten dat met bepaalde stoffen die cellen zo kunnen worden gemanipuleerd, dat ze niet reageren op die prikkels. “Nu we weten hoe de overdreven afweerreactie in de longen ontstaat en hoe we die kunnen voorkomen, kunnen we proberen een echt vaccin te maken”, zegt Hermelijn Smits van het LUMC in Leiden. “We willen vaccinmoleculen ontwerpen waarin de allergische stof wordt gecombineerd met de remmende stof die de poortwachters be├»nvloedt. Als in het lab blijkt dat ze goed werken, dan zijn we dichter bij een echt vaccin.” Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is een vaccin qua resultaat vergelijkbaar met bijvoorbeeld een inenting tegen kinkhoest of polio. “Daarbij worden antilichamen ingespoten. Dit vaccin zou de fout in de longen opheffen, nog voordat astma echt ontstaat.” De oorzaak van astma ligt namelijk in de genen van een persoon en invloeden uit de omgeving. De verschijnselen van de ziekte, zoals kortademigheid en hoesten, worden geactiveerd door prikkels als huisdieren, pollen of een ziekte.
Volgens Rutgers kan het nog wel even duren voordat het vaccin er daadwerkelijk ligt. “Dat kan zeker tien tot twintig jaar duren. Maar wij zien het wel als iets heel kansrijks.”

Lees ook:Vaccin voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma
Lees ook:Kinderen kunnen narcolepsie krijgen door vaccinatie
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Website voor kinderen met astma gelanceeerd
Lees ook:Laat je kind vooral in contact komen met boerderijdieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>