Laat kinderen lekker op de blote pootjes lopen!

Sommige experts noemen sandaaltjes of kleutersportschoenen ‘fout’ schoeisel. Zij raden aan kinderen blootsvoets te laten rondlopen en alle schoenen te vermijden tijdens de kindertijd. Lekker handig, als je met ze de straat op gaat… Maar ik kan er wel in komen hoor. Zelf loop ik ook het liefst op blote voeten en dat is toch hoe onze lieve heer het voor ons in gedachten had  toen hij ons maakte, niet? Het idee is dat schoenen de kinderen hinderen bij het ontwikkelen van hun wandelvaardigheden en hun hersenen. “Peuters en kleuters die op blote voeten lopen, houden hun hoofd rechter. Ze voelen immers waar ze op lopen, en hoeven niet de hele tijd omlaag te kijken. Dat omlaag kijken zorgt er net voor dat ze omvallen”, aldus podologe Tracy Byrne.
Bovendien zou blootsvoets lopen de spieren en de ligamenten in de voeten beter ontwikkelen, net als het ruimtegevoel en een goede houding.
“Schoenen dragen lijkt normaal, maar dat is het niet. Akkoord, we zijn geen jagers/verzamelaars meer en onze steden zijn vol van onnatuurlijke gevaren. Maar we kunnen wel leren van onze voorouders. Schoeisel bestond enkel om de zolen te beschermen en werd enkel tijdelijk gedragen”, aldus John Woodward, die zelf als 25 jaar op blote voeten loopt.
De twee overtuigden worden bijgetreden door wetenschappelijk onderzoek. In 2007 verscheen in het tijdschrift The Foot een onderzoek dat vond dat de voeten structurele en functionele veranderingen kunnen ondergaan doordat ze zich moeten aanpassen aan de vorm van een schoen, in plaats van natuurlijk te ontwikkelen. Hoe jonger de voeten, hoe groter de kans op schade.
Dat komt doordat voeten zich moeten zetten. Kindervoeten zijn geen perfecte miniversies van volwassen voeten. Bij de geboorte bevatten ze zelfs geen botten, maar enkel kraakbeen dat over de loop van de jaren ‘verbot’ tot de 28 botten en botjes die de menselijke voet telt. Die proces is maar compleet in de late tienerjaren. Het schoeisel dat als kind al dan niet gedragen wordt, speelt dus een grote rol.
Volgens Byrne zijn de meeste kinderschoenen niet geschikt om te dragen. “Het zijn net kleine bakstenen. Ze zijn te stijf, te hard en de zool is niet flexibel genoeg. De hiel is zelfs te hoog. Dat is een probleem als peuters leren lopen, omdat ze dan voorwaarts leunen… en vallen.”
Ouders zouden ook te vaak de schoenen van hun kinderen kiezen op basis van look, in plaats van op ergonomische kwaliteiten. Maar ook de schoenenfabrikanten worden met de vinger gewezen. “Ouders denken te rap dat het schoenenaanbod ok is. Als het dat niet zou zijn, zouden ze het niet aanbieden”, klinkt de redenering.
Realistisch is kinderen op blote voeten laten rondlopen niet helemaal. Thuis kan het nog, maar in een stad met vuil, afval, gras en hondenpoep denkt geen ouder er over. Al bestaan er wel schoenen die de blootsvoetse ervaring imiteren, zonder dat je kind ook écht op blote voeten moet rondlopen, zoals ‘Vivo barefoot’.
Zuid-Afrikaans onderzoek wees uit dat kinderen die hun gewone schoenen wisselden voor de ‘blote schoenen’ sterkere voeten en enkels kregen, en een beter evenwicht en meer mobiliteit.
Over babyvoetjes zijn de experten het eens: schoenen zijn geldverspilling. De voeten warmhouden kan perfect met sokken, babyschoenen of kruipschoenen zijn totaal overbodig.

Bron: HLN

Lees ook:Bij 90% klopt de schoenmaat van kinderen niet
Lees ook:Blik op zomerse schoenen voor beter weer dan nu…
Lees ook:Falcotto: hippe en mooie kinderschoentjes voor de eerste stapjes
Lees ook:Kickers: met rode en groene stip nog altijd ‘the best’
Lees ook:Moeder laat kind (6) nachtje alleen thuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>