Lammetjes gevaarlijk voor zwangeren

Ja echt! De kleine pluizenbolletjes zijn lang zo onschuldig niet als ze eruit zien. Zwangere vrouwen doen er verstandig aan lammerende geiten en schapen te vermijden. Besmette dieren verhogen het risico op een miskraam. Dat meldt het Nederlandse Kenniscentrum Infectieziekten en Arbeid (KIZA).
Zwangere vrouwen lopen vooral het risico op een besmetting met Listeria monocytogenes, Chlamydophila abortus en Coxiella burnetti (Q-koorts). Deze ziekteverwekkers veroorzaken abortus bij kleine herkauwers, maar ook bij de mens. Voorlopig is nog weinig bekend over het aantal vrouwen met dergelijk miskraam of misvormingen van (ongeboren) baby’s. Wel is al minstens één geval bekend van een vrouw die een miskraam kreeg door indirect contact met besmette geiten. Zij waste de kleding van haar man die op een geitenboerderij werkte. In Nederland was in 2007 een uitbraak van Q-koorts in Brabant, waarschijnlijk ten gevolge van Coxiella-infecties bij geiten. De uitbraak heeft geen problemen veroorzaakt onder zwangere vrouwen. Het KIZA raadt zwangere vrouwen toch aan om elk rechtstreeks contact met pasgeboren dieren, met de kersverse moeder of met de door vruchtwater besmette geboorteplek als stro, te vermijden. Het is ook mogelijk besmet te worden via anderen die met schapen of geiten contact hebben gehad, bijvoorbeeld via besmette werkkleding.

Lees ook:Zwanger zijn op boerderij heeft zo z’n voordelen
Lees ook:Kraamvisite linke soep door Mexicaanse griep
Lees ook:NIPT nu ook voor Nederlandse zwangeren vergoed
Lees ook:Niptest vindt gretig aftrek bij zwangere vrouwen
Lees ook:Zorg dat je geen koorts of griep krijgt als je zwanger bent

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lammetjes gevaarlijk voor zwangeren

  1. Paola

    Tja mijn man werkt ook op een boerderij met kippen/varkens/schapen..
    Hij doucht zich wel elke keer òp het werk, maar zijn kleding was ik wel..
    Hoe zou ik dat dan moeten doen? Hij zijn kleding en ik de mijne? Das ook wel te gek voor woorden =S

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>