Baby’s ruiken moedermelk

Niet alleen volwassenen kunnen moeilijk weerstaan aan de geur van lekker eten, maar ook pasgeborenen vinden de weg naar de moedermelk met behulp van hun neus. Dat komt omdat kleine kliertjes op de borst een vloeistof produceren met een geur die onweerstaanbaar is voor baby’s. Mooi weer he? Dat dit zo is, is gebleken uit een recente studie van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique in Dijon. Ik vind het prachtig. De wetenschappers stelden vast dat het aantal zogenoemde borstklieren van Montgomery een invloed heeft op de groei van een baby. Moeders die meer dan negen klieren hadden rond hun tepels, produceerden sneller melk. Bovendien namen hun baby’s ook meer voedsel op en groeiden ze daardoor sneller.

Ze stelden ook vast dat de geur van de geproduceerde melk ervoor zorgde dat baby’s meer willen zuigen. Vooral bij vrouwen die voor de eerste keer mama werden, was het effect zeer duidelijk. Volgens de wetenschappers zijn eerste baby’s meer aangewezen op hulp van de natuur, omdat hun moeders minder ervaren zijn.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het aantal klieren van Montgomery vaak toeneemt tijdens de zwangerschap en dat die af en toe kleine hoeveelheden vloeistof lekken. Tot nu toe dacht men echter dat die gebruikt werd om de huid te oliĆ«n. Maar nu blijkt de vloeistof dus ook te dienen voor het opwekken van de baby’s eetlust.

De geur kan volgens onderzoekers ook gebruikt worden om premature baby’s kennis te laten maken met borstvoeding. Dat zou hen kunnen helpen bij de overschakeling naar natuurlijke borstvoeding, als ze daar eenmaal toe in staat zijn.

Lees ook:Ouders: geef je kind echt niet te snel vast voedsel!
Lees ook:Kersverse mama’s helemaal week van babygeur
Lees ook:Jongere moeders stoppen sneller met borstvoeding
Lees ook:Niet de hoeveelheid maar de kwaliteit van slaap nieuwbakken ouders is matig
Lees ook:Bacterie mogelijk oorzaak van wiegedood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>