Scholieren minder gelukkig

Jongeren tussen de 11 en 16 jaar waren in 2005 iets minder gelukkig dan vier jaar eerder. Gaven de scholieren hun leven in 2001 een 8,0 als cijfer, in 2005 was dat een 7,7, zo bleek woensdag uit een grootschalig onderzoek onder 7000 scholieren door het Trimbos-instituut, het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit van Utrecht.

Uit de studie naar gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland blijkt dat leeftijd een grote rol speelt bij die twee aspecten. In groep 8 van de basisschool (11 jaar) leven de kinderen nog tamelijk gezond. Ze ontbijten bijna allemaal, roken en drinken nauwelijks, sporten regelmatig en zijn gelukkig. Jongeren van 16 vertonen een heel ander beeld, zo blijkt.

Vooral meisjes maken in de pubertijd een ongunstige ontwikkeling door. Ze gaan ongezonder eten, minder bewegen, hebben meer lichamelijke klachten, ervaren veel druk door schoolwerk en voelen zich te dik. Een op de drie meisjes van 16 heeft serieuze emotionele problemen. Jongens hebben vooral gedragsproblemen. De meiden roken evenveel als jongens en drinken en blowen nauwelijks minder.

Volgens het onderzoek verdienen vooral jongeren in de laagste opleidingsniveaus aandacht. Net als in 2001 vormen de scholieren op het vmbo in 2005 de grootste risicogroep. Zij hebben meer problemen, vertonen meer risicogedrag en een minder gezonde leefstijl. Zo roken en drinken vmbo-scholieren meer en vaker en gebruiken ze iets vaker cannabis.

Verder blijkt uit de studie dat het aantal basisschoolleerlingen dat elke dag snoept of frisdrank drinkt met 10 procent is gedaald. Ook de frisdrankconsumptie in het voortgezet onderwijs is iets afgenomen, van 47 naar 41 procent. Alle scholieren zijn meer gaan bewegen.

Meer dan 80 procent van de ondervraagden noemt zijn eigen gezondheid goed tot uitstekend. Wel laat 60 procent weten de afgelopen maand medicijnen te hebben geslikt tegen bijvoorbeeld hoofdpijn of slaapproblemen.

Jongeren beginnen nog steeds jong met alcohol en ze drinken vaak en veel. In 2003 dronk 64 procent van de scholieren minimaal vijf glazen per keer, in 2005 was dat opgelopen tot 75 procent. Het cannabisgebruik is gelijk gebleven.

Van de 12- tot en met 16-jarigen heeft ruim 16 procent seks gehad. Dat wijkt niet af van het aantal in 2001. Het condoomgebruik onder 16-jarigen is in die periode toegenomen van 72 naar 82 procent.

Lees ook:30% jongeren rookt wel eens
Lees ook:Gezonde pubers stukken gelukkiger dan ongezonde tieners
Lees ook:Roken een stuk minder stoer als populaire kids het niet doen
Lees ook:Aantal jongeren dat rookt daalt gestaag
Lees ook:Kinderen leven gezonder dan enkele jaren geleden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Scholieren minder gelukkig

  1. karen van staeyen

    Beste Hester,
    Een beetje laat maar met veel belangstelling las ik jouw artikel over het “geluk” van onze jongeren. Ik kan me wel voorstellen dat scholen maar ook ouders over sommige cijfers bezorgd zijn. Welk cijfer zou “geluk” in het algemeen krijgen als het over volwassenen zou gaan ? Hoeveel aandacht schenken politici en onderzoekers aan “geluk” en welzijn ? Hoe wordt men verondersteld te weten hoe en wat er voor nodig is om gelukkig te zijn ? Mijn persoonlijke ervaring is dat Ouder-Coaching ouders helpt om voor zichzelf te bepalen hoe ze gelukkig kunnen zijn. Immers : Gelukkige Ouders geven … Gelukkige Kinderen !

    Dank je wel voor je boeiende blog,

    Karen Van Staeyen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>